6
Mayıs
2024
Pazertesi
ISPARTA

Analiz Laboratuvarı açıldı

Isparta’da Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuvarı nihayet hizmete girdi.

İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan laboratuvarın açılış törenine Vali Memduh Oğuz, İl Jandarma Komutanı Ömer Uyan, İl Genel Meclisi Bakanı Osman Zabun, Tarım İl Müdürü Sıddık İpek, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Ramazan Çelebi katıldı. İl Özel İdare Genel Sekreteri Tufan Uysal yaptığı konuşmada, “Günümüzde Isparta ekonomisinin Hayvancılık ve Tarım alanına kaydığı ve bu alanlarda atılım yaptığı açıkça görülmektedir. Üreticinin bilinçlendirilmesi, üretimin artırılması, minimum masrafla maksimum nasıl verim elde edilir çalışmaları gündeme gelmiştir. Ayrıca İl Özel İdaresi 5302 sayılı kanun gereği tarım asli görevleri içerisindedir. Bu sebeple Valimizin önderliği ve Meclisimizin desteği ve aldığı kararlar doğrultusunda; Isparta İl Özel İdaresi Toprak ve Bitki Analiz Laboratuvarının iyileştirilme projesine Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) 2010 Teklif Çağrısı Sanayi ve Turizm sektörlerinde rekabetçiliğin artırılması mali destek programı kapsamında proje sunulmuş ve kabul edilmiştir” dedi.

Isparta İl Özel İdaresi yerleşkesinde bulunan binanın laboratuvara dönüştürülmesi yapım işinin 534 bin TL bedelle ihalesinin yapıldığını aktaran Uysal, “Bu ödeneğin 332 bin TL’si Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2010 yılı Mali Destek Programı kapsamında geri kalan 250 bin TL civarındaki kısım İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanmıştır. Laboratuvarımızda Toprak-Yaprak -içme suyu ve sulama suyu tahlilleri yapılacak olup, yeni alınan cihazlarla toprağın verimlilik analizleri yanında mikro element analizlerinin de yapılması imkanına kavuşulmuştur. Ayrıca içme sularının fiziksel ve kimyasal yönden tahlilleri yapılacaktır. Sulama sularının sulamaya elverişli olup olmadığı yapılan tahliller neticesinde tespit edilecektir. Söz konusu laboratuvarda, yapılan tahliller neticesinde vatandaşımızın daha az ve uygun gübre kullanması sağlanarak tarım da yüksek verim elde edilmesiyle ülke ekonomisine katkı sağlanması hedeflenmiştir. Laboratuvarımız da yapılacak olan içme suyu tahlilleri neticesinde ise köylerimize sağlıklı içme suyu temini sağlanacaktır.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yetkilendirilmesi yapılacak olan bu laboratuvarın, modern cihazlarla donatılarak, yararlı ve iyi bir hizmet düşünülmektedir” diye konuştu.

BOL VE KALİTELİ ÜRÜN

BAKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Pehlivan da projenin amaçlarına yönelik bilgi vererek, “Toprak ve bitki analizi yapma alışkanlığı kazandırarak, bilinçli gübrelemeyi sağlamak, Hedeflenen amaçlara ulaşarak bol ve kaliteli ürünler almak, bu ürünleri iç ve dış pazara satarak gelir elde etmek, elde edilen gelir artışına bağlı olarak yeni istihdam sahalarının açılması, toprak ve suyun gübrelerden kaynaklı kirletilmesinin önüne geçmek, üreticileri bilinçlendirerek her üreticinin analiz yaptırır hale gelmesi projenin beklenen sonuçlarındandır” diye konuştu.

3 GÜN İÇİNDE SONUÇLANIYOR

Törende yapılan konuşmaların ardından laboratuvarın açılışı yapıldı. Laboratuvar Sorumlusu ve Kimya Mühendisi Recep Yılmaz, laboratuvarın en önemli özelliğinin çiftçilerin getirdiği toprakların tahlili neticesinde yapılan analizlere göre, eksik olan bitki besin maddelerinin tespit edilmesi olduğunu söyledi. Yılmaz, "Bu tahlillerde en önemli özellik çiftçilerimizin doğru numune getirmeleridir. Vatandaşlarımız numunelerini tarladan dört köşelerden değil tarla içinde zik zak çizerek numune almaları daha doğru sonuçlar getirecektir. Topraklarımızın tuzluluk miktarına bakıyoruz, bünyesine fosforuna bakıyoruz. Vatandaşlarımıza eksik olan bitki besin maddesi neler ise onları söylüyor daha iyi verim elde etmelerini sağlıyoruz. Tahlillerimiz 3 gün içersinde sonuçlanıyor” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2012 Perşembe 19:00:18
Güncelleme :11 Temmuz 2012 Çarşamba 16:58:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?