5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Artık dişler sararmayacak

Şehir şebeke suyundaki yüksek flor sorunu Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın talimatı ile çözüme kavuşturuldu.

Isparta Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüdayi Kartöz’ün gündeme getirdiği sorun, Belediye Arıtma ve Tesisler Müdürlüğü ekiplerinin yoğun çalışma temposu sonucunda kısa vadede çözüme kavuşturuldu.

Belediyede arıtma ve tesislerden sorumlu Başkan Danışmanı olarak görev yapan Aydın Şanlıtürk, yüksek flor oranı sorunun kısa vadede çözüldüğünü belirterek, “Öncelikle içme suyu kaynaklarının hangilerinde flor oranı yüksek, hangilerinde düşük olduğuna ilişkin tespitler yapıldı. Bu tespitlere müteakip eylem planı hazırlandı” dedi.

Isparta ili içme suyunun, membalar ve Eğirdir Gölü’nden karşılandığını ifade eden Şanlıtürk, şunları söyledi:

“Membalardan aldığımız su saniyede 350 litre, Eğirdir Gölü’nden ise saniyede 550 litre su alıyoruz. Toplamda 900 litre/saniye su alıp, şehre veriyoruz. Bu ölçümler neticesinde gördük ki Andık Deresi’nden aldığımız içme suyunun flor oranı çok yüksek. Saniyede 40 litre su alıyoruz buradan. Diğer membaları ölçtük, flor oranı düşük membaları tespit ettik. Flor oranı en yüksek 1.5 mg/litre olacak ama 0.5 mg/litreden az olmayacak. Az olursa flor takviyesi gerekir zira insanların kemikleri gelişmez. Bizim fazlamız vardı, az olan su kaynaklarına bunu dağıttık. Membaların olduğu yerde şebeke, irsaliye hattı çalışması yaptık bir de karışım odası kurduk. Burada düşük florlu su ile yüksek florlu suları karıştırarak şebekeye verdik. Şu anda flor oranı 0.9 mg/litre. İdeal bir oranda. Önceden 2 mg/litrenin üzerinde olduğu noktalar vardı. Şimdi şehir şebekesine verilen suyun tamamında flor oranı yaklaşık 1 mg/litre.”

HARMALANMA YÖNTEMİ

Uzun vadede Eğirdir Gölü’nden alınacak suyun karıştırılıp, irsaliye hattı yapılacağına dikkat çeken Şanlıtürk, bu konuda Çevre Bakanlığı’ndan izin istendiğini belirtti. İçme suyu kaynaklarının olduğu bölgenin 1’inci derece koruma alanı olduğunu da sözlerine ekleyen Şanlıtürk, “Bundan dolayı bizim orada çalışma yapmamız mümkün değil. Şehre verilen tüm suyu karıştırıp, her noktada dengede flor oranı sağlamamız lazım. Burada irsaliye hattı ve karıştırma deposu yapmak için izin istedik. İzin alabilirsek biz membaların olduğu bölgede hat çalışması yapacağız ve ana karıştırma deposu yapacağız. Şimdi yaptığımız depo küçük, tüm şebekeye hitap etmiyor. Membalardaki sorunu çözdük ama diğer kaynaklarda da sorunu çözmeliyiz” şeklinde konuştu.

ARTIK ISPARTALILAR SARILAŞAN DİŞİNDEN TANINMAYACAK

Isparta’nın yüzlerce yıllık sorununun artık çözüme kavuşturulduğunu kaydeden Şanlıtürk, “Ispartalıları sarılaşan dişinden tanıtan flor oranını sağlıklı bir orana düşürdük” dedi. Belediye’de arıtma ve tesislerden sorumlu Başkan Danışmanı Aydın Şanlıtürk, Andık Deresi Mevkii’nde yapılan memba suları karıştırma çalışması sonucunda flor oranının 0.9 mg/litreye düşürüldüğünü bildirdi.

Şanlıtürk, “1.14 mg/litre flor oranına sahip 7 memba suyu irsaliye hattı, 4.6 mg/litre flor oranı bulunan Andık suyu irsaliye hattı ile 0.09 mg/litre flor oranına sahip Akyokuş membası irsaliye hattı birleştirildi ve karışım havuzunda buluşturuldu. 3 irsaliye hattının buluştuğu karışım deposundan şehir şebekesine verilen sudaki flor oranı 0.9 mg/litre olarak sabitlendi” diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2009 Salı 10:49:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?