7
Mayıs
2024
Salı
ISPARTA

Atabey'de Hıdırellez coşkusu

6 Mayıs Hıdırellez Bahar Bayramı ve Ormancılık Günü etkinlikleri tüm Isparta’da düzenlenen törenle kutlandı. 

Isparta’nın Atabey İlçesinde düzenlenen törene Isparta Valisi Şemsettin Uzun, Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Isparta Çevre ve Orman Müdürü Tayfun Büyükküpçü ve vatandaşlar katıldı. Kültür ve Turizm Müdür Abdullah Kılıç törende yaptığı konuşmada, “Doğal Kaynakların sınırlı olduğu dünyamızda ağacın önemi bilimsel olarak bir kere daha kanıtlanmıştır. Ozon tabakasının yırtılması ile kasırgalar, seller, toprak kayması gibi çevre felaketleri devam etmektedir. Ormancılık günü ve yurt çapında Hıdırellez-Bahar Bayramı olarak kutlanan bugünde fidan dikmek ormanlarımızın devamlılığı ve yırtılan ozon tabakası için büyük önem taşımaktadır. Bayramlar, milli ve dini duyguların inançların, örf ve adetlerin uygulandığı sergilendiği bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği kuvvetlendiği gündür.

Bilindiği üzere bütün bayramlar, dini ve milli bir inançtan , o toplumu ilgilendiren ortak bir hatıradan, geleneklerden, duygulardan ve tabiattan doğmaktadır. Bayram gelenekleri Türk topluluklarında birbirlerinden çok az farklılıklarla günümüz Türk dünyasına bir kültür mirası olarak intikal etmiştir. Hızır inancı, Türklerde doğrudan doğruya baharın gelmesi merasimi ile ilgili bir inançtır. Böylece ağaçların, bitkilerin, çiçeklerin yeşermesi, hayvanların kuzulaması, tabiatın canlanması, yeni bir hayatın başlamasıdır. Hıdırellez günü halk takviminde yazın başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Halk muhayyilesinde Hızır’dan beklenen şeyler darda kalanlara, sıkıntıda kalanlara yardım etmesi, insanlara bolluk-bereket bahşetmesi gibi hususlardır” dedi. 

Vali Şemsettin Uzun ise konuşmasında Isparta’nın örf ve adetlerine çok bağlı olduğunu ve bu değerlerin kesinlikle kaybedilmemesi gerektiğini savundu. Uzun, Hıdırellezin yaz aylarının müjdecisi olduğunu belirterek “Bugün burada hem Hıdırellezi kutluyor hem de 35 dönüm araziye yaklaşık 5 bin ardıç fidanı dikeceğiz. Hıdırellez Türkiye’de muhtelif zamanlarda kutlanabiliyor. Bu tür etkinlikler insanları birleştirir. Uzun süredir birbirini görmeyen insanlar bu tür etkinlikler ile birbirini görme şansı bulur. Bunların dışında dikeceğimiz olan ardıç fidanlarını da koruyalım. Ardıç çok cesur ve çok yiğit bir ağaçtır. Hatta Eğirdirli bir orman mühendisimiz dünyada bir ilki başararak laboratuar ortamında ardıç tohumu üretmeyi başardı. Ardıç fidanı ardıç kuşunun midesinden geçmeden oluşmaz. Sizlerden bu fidanlara sahip çıkmanızı istiyorum” diye konuştu. Hıdırellez etkinlikleri çerçevesinde bazı güçlerin bu günü bozmaya çalıştığını dile getiren Vali Uzun” Bu durumlara asla müsaade etmeyeceğiz” şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından toplu şekilde belirlenen alana ardıç fidanı dikimi gerçekleşti.
iha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2007 Pazar 17:13:43
Güncelleme :6 Mayıs 2007 Pazar 17:23:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?