5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Atıklar ekonomiye kazandırılacak

Isparta’da Valilik ve Belediye’nin denetiminde kurulan Ambalaj Atıklarını Toplama ve Ayrıştırma Tesisi hizmete girdi. İşletmesi Resul Hurdacılık tarafından gerçekleştirilecek olan tesiste 15 kişi çift vardiya çalışacak.

Isparta Gül Petek Sanayi altında inşa edilen Ambalaj Atıklarını Toplama ve Ayrıştırma Tesisinin açılışına Vali Ali Haydar Öner, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Çevre ve Orman İl Müdürü Tayfun Büyükküpçü ve sanayi esnafı katıldı. Tesis günde 10 ton geri dönüşümü olan evsel atıkları ayrıştırarak yeniden işleme merkezlerine gönderecek. Böylelikle bu atıklar ekonomiye yeniden kazandırılmış olacak.

Geri dönüşümü olan evsel atıkların ayrıştırılarak yeniden ekonomiye kazandırılmasının önemine değinen Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Geri dönüşümü sağlarken aynı zamanda çöp depo alanlarımızın da kapasitesini arttırmış oluyoruz. Bu şekilde yüzde 30’luk bir yer daha kazanmış oluyoruz. Geri dönüşümü olabilen atıklarımızın ayrıştırılmasını daha da kolaylaştırmak için şehir merkezine konteynırlar yerleştireceğiz” dedi.

Dünyada Türkiye kadar kaynaklarını israf eden başka bir ülkenin olmadığını belirten Isparta Valisi Ali Haydar Öner ise birçok ülke dilimle, gramla alışveriş yaparken, Türk insanın kiloyla, kasayla, çuvalla alışveriş yaptığını söyledi.

Vali Öner, “Böylelikle bizde israf, alışveriş aşamasında başlamakta. Başta ekmek olmak üzere gıda israfında dikkatsiz davranmaktayız. Ayrıca geri dönüşümü olabilecek sanayi ürünlerini ve ambalaj ürünlerini de hor bir şekilde kullanmaktayız. Özellikle orman varlığı aleyhine kâğıt tüketiminde, naylon, teneke ve cam mamulü tüketiminde atıklarımızı rastgele atarak hem çevreyi kirletmekteyiz hem de geri dönüşümü olabilecek olan bu atıklarla çöp deponi alanlarımızı doldurmaktayız. Bu şekilde bilinçsiz davranmakla kaynaklarımızı da tüketmiş oluyoruz” diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2009 Çarşamba 17:32:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?