30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Azap Gölü mercek altında

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ AZAP GÖLÜNÜ MERCEK ALTINA ALDI

Azap Gölü'nde limnolojik bir araştırma başlatıldı.

Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği'nin (EKODOSD) Süleyman Demirel Üniversitesi'ne (SDÜ) başvuruda bulunması üzerine, Aydın'ın Söke ilçesine bağlı antik dönemde Ege'nin küçük bir koyu olan yurdumuzun önemli koruma alanları arasında yer alan Azap Gölü'nde limnolojik bir araştırma başlatıldı.

SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Erol Kesici başkanlığında yapılan çalışmalar sonucunda Azap Gölü'nün koruma altına alınması konusunda rapor hazırlanarak gölün koruma ve kullanımı hakkında toplantılar düzenlendi.

Yrd.Doç.Dr. Erol Kesici, yürütülen çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Üç yıldır Bafa ve Azap göllerinde EKODOSD ile araştırmalara devam ediyoruz. Gölde biyolojik kirliliğin arttığını ve gölde gaz çıkışlarının yaşandığını gözlemledik. Gaz çıkışı, gölün zemin toprağındaki kirlilik, pestisidler, Büyük Menderes Nehri suyunun kirliliği, ölen canlıların oluşturdukları birikim ve çürümeler gölün ekolojisinin bozulmasına neden olacak. Azap Gölü'nde başta balıklar olmak üzere, su kuşları

gibi ekolojik değeri yüksek, zengin bitki ve hayvan çeşitliliğiyle birçok türün yaşamasına imkan tanıyan ekosistem çökmek üzere, sulak alanlarımızın korunması ve sularımızın iyi yönetilmesi, doğal hayatı, balıkçı ekonomisini ve yöre insanlarının geleceğini yakından ilgilendiriyor. Türkiye'nin belki de en güzel kuş gözleminin yapıldığı bu küçük şirin göle, sorunlara çare bulunması için ilgili kurumları davet ediyoruz."

Ağustos ayı içerisinde çevrecilerle birlikte Azap Gölü çevresinde incelemelerde bulunan SDÜ Rektörü Prof.Dr. Metin Lütfi Baydar, "Sulak alanların kurtarılması ve korunmasına yönelik çalışmaları 2007'den bu yana EKODOSD derneği ile birlikte yürütüyoruz" dedi. 2007 yılında da Azap Gölü ekolojisiyle ilgili bir rapor hazırladıklarını anlatan Baydar, şunları söyledi: "Ne yazık ki, bugün geldiğimizde gölde yaşanan olumsuzlukları gördük, birçok canlının ölümüne ve gölün durumuna üzüldük. Neler

yapılabileceğimize dair önümüzdeki günlerde SDÜ'den ekip arkadaşlarımızla birlikte burada bir değerlendirme yapacağız. Ekosistemi ve sulak alanları bu coğrafyanın zenginliği olarak korumak zorundayız. Değerlerimizi kuruttuğumuz ve yok ettiğimiz andan itibaren, kendi geleceğimizi de yok ediyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2010 Pazartesi 14:29:03
Güncelleme :24 Ağustos 2010 Salı 11:21:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?