5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Bayramda beslenmeye dikkat!

Ramazan Bayramı'nda yağlı ve tatlı gıdaların aşırı tüketilmesi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Gülkent Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Fatma Nevay Ersal, Ramazan boyunca boş kalan mideye aşırı derecede yüklenilmemesi gerektiğini belirtti.

Özellikle tansiyon, kalp ve şeker hastalarının bayramda beslenmeye dikkat etmeleri gerektiğini belirten Ersal, "Bu hastalık grubundaki kimseler, karbonhidrat deposu baklava, börek gibi gıdaların tüketiminde ölçülü davranmalıdır. Bayramda en uygun beslenme yöntemi sık sık ama azar azar yemektir. Çünkü, Ramazan sonrası vücut bir anda gıda tüketmeye hazır değildir. Aşırı şekilde yemek sindirim sistemini yorar. O nedenle özellikle ülser, gastrit gibi hastalıkları bulunan kimselerin çok dikkatli olmaları gerekiyor" dedi.

KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR

Kolesterol hastalarının aşırı yağlı yemeklerden mutlaka kaçınmaları gerektiğini belirten Ersal, şunları söyledi: "Bayramda acılı, baharatlı ve gazlı içeceklerden kaçının. Bu tür gıdaları tüketmek kalıcı mide hastalıklarına yol açabilir. Ayrıca aşırı beslenmeye bağlı olarak kalp krizi, şeker ve tansiyon değerlerinde yükselme ve buna bağlı beyin kanaması gibi vakalar ortaya çıkabilir. Yine şişmanlık da, yeme içmeye dikkat edilmediği durumlarda ortaya çıkabilecek hastalıklardan biridir."
Bayramda daha çok sebze ve meyve ağırlıklı gıda tüketimini öneren Dr. Fatma Nevay Ersal, aşırı yağlı yiyecekler ve çok fazla tatlı tüketiminden uzak durulması gerektiğini ifade etti.

Baklava benzeri tatlılar yerine sütlaç, güllaç gibi hafif tatlıların tüketilmesini öneren Ersal, sıvı tüketiminin de önemine değindi. Ramazan boyunca su tüketiminin azaldığını belirten Ersal, sözlerine şöyle devam etti: "Ramazan sonrası günde ortalama iki litre su içilmesi vücudun dengesini yeniden sağlaması için önemli. Ayrıca bol sıvı tüketilmesi sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olacak, kabızlık gibi sorunların ortaya çıkmasını önleyecektir."
 

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2009 Cuma 11:19:26
Güncelleme :18 Eylül 2009 Cuma 11:33:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?