5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Bir telefonla 5 yıllık teşviği kaptı!

Yerel seçimler öncesi muhalefetin AK Parti'ye karşı koz olarak kullandığı 'Isparta teşvikten mahrum' şeklindeki açıklamalar üzerine AK Parti Milletvekili Sait Dilek bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantı sırasında Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ı arayan Dilek, telefon görüşmesini gazetecilere dinletti. Çağlayan, Isparta'nın yeni teşvik siteminden yararlanacağını belirtirken teşvikin beş yıl geçerli olacağını söyledi.

Yapılan spekülasyonları anlamakta zorluk çektiğini kaydeden Çağlayan, şöyle konuştu: "Muhalefet yapılabilir. Bu olabilir. Ancak insanların kaderiyle oynamak kimseye fayda getirmez. Isparta'ya AK Parti hükümetinin Bakan olarak benim son derece bakış açımız pozitiftir. Isparta'nın geçmiş dönemlerde teşvikten yararlanmamış olması bir meselenin düzeltilmesi adına önemli. Isparta çeşitli sebeplerle, gelir dağılımındaki rakamlar nedeniyle teşvik kapsamına giremedi. Burada kimsenin Isparta'ya karşı garezi söz konusu olamaz."

ÇERÇEVEYİ BAKANLAR KURULU ÇİZECEK
Isparta'nın geçen yıllarda teşvikten faydalanmamışlığının telafisinin yeni sistemde mutlaka çıkartılacağını belirten Çağlayan şunları söyledi: "Isparta'nın teşvikten faydalanması şöyle olacak. Teşvikleri sektörel, bölgesel ve proje bazlı yapıyoruz. Isparta hem bölgesel hem de sektörel teşvik alacak. Öne çıkmış sektörlerle beraber gelecek vaad eden istihdam yaratacak ihracat yaptıracak sektörleri de aynı kapsamda değerlendirecek. Teşvik sistemimizin üçüncü boyutu proje bazlı bir boyut. Sektörleri açıklayamayız."

Sektörel teşvikler ve proje bazlı dış teşviklerin bakanlar kurulunda görüşüleceğini anlatan Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: "Sayın Başbakanımız ve Bakanlar Kuruluna sunulacak. Bu konuda Bakanlar Kurulu kararına göre teşvik verilecek. Sektörel teşvikleri biz ilan etmeyeceğiz. Çünkü bu konuda gerek dünya ticaret merkezi gerek Avrupa Birliği'nin ciddi sıkıntıları var. Bunu bir haksız rekabet olarak değerlendirip ister istemez farklı noktalara getirebilirler. Bugün Avrupa sektörel teşvik vermiyor mu tabii ki veriyor. Ama biz ilan etmeyeceğiz. Kendi bünyemizde almış olduğumuz kararlar çerçevesinde bunları Bakanlar Kurulu çerçevesinde yapacağız. Bu konuda kim ne diyorsa gelsin benimle muhatap olsun. Benimle tartışacak, bilgisi, tecrübesi varsa ben hodri meydan diyorum gelsin benimle tartışsın."

Türkiye için belirli alanlarda yatırımlara özel proje desteği vereceklerini anlatan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yatırımların miktarları sektörlere göre değişecek. Bu noktada da proje bazlı teşviklerden eğer ben Isparta'da yapacağım yatırım diyen varsa o tesisin gelip Isparta'da proje bazlı teşvikten faydalanmasına mani hiçbir şey olmayacak. Proje bazlı teşviklerde illa şuraya yatırım yapın denmeyecek. Gelip yatırımcı istediği ile yatırım yapabilecek. Aynen şunu söylüyorum. Biz tabii şu an 12 proje konusunda ülkenin geleceği açısından, rekabet gücü açısından isimlerini zikretmeyeceğimiz 12 alanda tasnif yaptık."

Bunların son şeklinin Bakanlar Kurulu'nda belli olacağını anlatan Çağlayan, şunları söyledi: "Ancak tekrar ifade ediyorum proje bazlı teşviklerde belirlenmiş olan 12 alanda o sektörlerde yapılacak yatırımlarda teşvik verilecek. Önemli olan illerin özelliklerini öne çıkartmaktır. Sadece il bazında olmayacak teşvik. O ilin bütün ilçeleri de aynı kapsamda olacak."

Bakan Çağlayan'ın bu konuşmasının ardından Milletvekili Dilek, "Sayın Bakanım, ben sayın Başbakanımıza Isparta'ya geldiğinde sordum. Isparta ile ilgili teşvik konusunu. Bana Isparta'nın teşvikte olduğunu hepiniz biliyorsunuz sektörleri de sayın bakanımız biliyor demişti. Yani efendim buraya teşvik az verilirse biz biliyoruz ki 'Zafer ağabeyimiz bize az verdi' mi diyeceğiz?" şeklinde sordu.

SÜRESİ 5 YIL OLACAK
Bu soru üzerine Bakan Çağlayan, şöyle konuştu: "İşin tamamına bakmak zorundayız. Bu sektörlerimizin ihracat yapan sektörler olması bizim için öncelik arz edecek, yüksek istihdam yaratıyor olması öncelik arz edecek. Diyelim ki, gül ile ilgili bir konu. Ben Isparta'ya mı destek vereceğim, Muş'a mı? Bölgeler arası teşvikler farklılık arz edecek birbirinden. Bu farklılıklar çerçevesinde şunu net ifade edeyim. Bizim enerji indirimi konusunda KDV indirimi, Gümrük muafiyeti, Vergi indirimi, SSK gibi bölgelerden bölgeye farklılık arz eden bir teşvik sistemi uygulanacak. Süresine gelince beş yıllık olacak"
 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mart 2009 Cuma 22:35:21
Güncelleme :20 Mart 2009 Cuma 22:43:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?