5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Buğday fiyatı üzdü

Hükümetin bu yıl buğday taban fiyatını kilo başına 50 Kuruş olarak açıklaması üreticiyi memnun etmedi. Geçen yıl kuraklık nedeniyle yüzü gülmeyen çiftçi, bu kez de buğday fiyatlarının düşüklüğünden yakınıyor.

Geçen iki yılda kuraklık ve girdi maliyetlerinin yüksekliği gibi nedenlerle mağdur olan çiftçilerin, üretimin biraz daha iyi olduğu bu yıl, ürettikleri hububattan alın teri ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin 2008-2009 ürünü buğday maliyetini kilosu 61 Kuruş olarak tespit ettiğini anımsatan Kutlu, “Belirlenen bu maliyet, daha önceki iyimser rekolte ve verimlere göre yapıldı. Ancak açıklanan 50 Kuruş fiyat, geçen yıl 56 Kuruş olan piyasa fiyatlarının çok altında kalmıştır. Açıklanan fiyatın piyasalara yansıması ortalama 41.4 Kuruş olmuştur. Piyasa fiyatları geçen yılın yüzde 26’sına gerilemiştir. Bu durumda açıklanan fiyat buğdayda verim beklentilerinin gerisinde kalmıştır” dedi.

FİYATLARI ARTIRMA TALEBİ

Fiyatların düşmesinin çiftçiyi mağdur ettiğini belirten Kutlu, oda olarak taleplerini şöyle sıraladı:

“Toprak Mahsulleri Ofisi’nin(TMO) alımları bir ay vade ile yapması, borçlu ve acil nakde ihtiyacı olan çiftçiyi piyasaya itmektedir. TMO’nun ödemeleri peşin yapması bu piyasa koşullarında oldukça önemlidir. TMO; ödemeyle ilgili düzenlemeleri piyasanın dengelenmesi için yeniden gözden geçirerek ödeme vadesi kısaltılmalıdır. Kısaca hızlı ve peşin alım yapılmalıdır. Bilindiği üzere daha önce, açıklanan primin artırılarak hiç olmazsa 11 Kuruş’a yükseltilmesini istemiştik. Şimdi anlaşılıyor ki, buna daha şiddetle ihtiyaç bulunmaktadır.
Sadece prim miktarı değil, çiftçi aleyhine gelişen piyasa koşulları yeniden değerlendirilerek Bakanlığın, fiyatı ve primi yeniden gözden geçirmesi gerekmektedir. Müdahale fiyatı ve prim miktarı artırılarak, üreticilerimize ürünlerini asgari olarak Birliğimizce belirlenen maliyetin üstünde satma imkanı sağlanmalıdır.”

ÜRETİCİ ELEKTRİK BORÇLARINI ÖDEYEMEZ HALE GELMİŞTİR

Öte yandan Kutlu, çiftçilerin elektrik borçlarının hala çözüme kavuşturulamadığını bildirdi. Üreticilerin sorunlarının başında elektrik borçları geldiğini kaydeden Kutlu, şunları söyledi:

“Daha önceki borç yapılandırmasından tarımsal sulama abonesi olan üreticilerimizin sadece yüzde 30’u faydalanabilmiş ve yapılandırma amacına ulaşmamıştır. 2008 yılında yapılan zamlarla tarımsal sulamada kullanılan elektriğin birim fiyatı 2007 yılına göre yüzde 50 artmıştır. Amacına ulaşmayan bir yapılandırma nedeniyle, kuraklığın yol açtığı zarar ve elektriğe yapılan zamlar sebebiyle üreticilerimiz elektrik borçlarını ödeyemez duruma gelmiştir. Ödenmeyen borçlar nedeniyle üreticilerimizin elektrikleri kesilmiş ve icralık olmuşlardır.”
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 12:38:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?