5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Çanakkale Türküsü halıya dokundu

Ünlü Halı Portre Sanatçısı Ahmet Aksakal, Çanakkale Zaferi anısına Çanakkale Türküsü'nü halıya dokudu.

Ünlü Halı Portre Sanatçısı Ahmet Aksakal, Çanakkale Zaferi'nin anısına 2006 yılında başladığı Çanakkale Projesi'nde 9. eserini de tamamladı. Çanakkale şehitlerine atfen dokuduğu ve büyük zaferi anlatan eserlerini Çanakkale Valiliği'nin resmi daveti üzerine Çanakkale'de sergileyen Aksakal, bu kez de yöre halkının isteği üzerine Çanakkale Türküsü'nü notalarıyla birlikte halıya dokudu. Aksakal, eseri 1 yılda tamamladı.

BÜYÜK ZAFER PROJESİNİN SON ESERİ

Daha önce Çanakkale Projesi kapsamında 8 eser dokuduğunu belirten Aksakal, Çanakkale Projesi'nin bir minnet projesi olduğunu belirtti. Askerliğini yaptığı Çanakkale'nin kendisi için önemli bir il olduğunu kaydeden Aksakal, "Çanakkale bende yer edinmiş bir il. Burada büyük zaferler kazanılmış. 253 bin asker şehit verilmiş. Böylesine önemli bir zafer için ne yapsanız azdır. Bu proje benim Çanakkale şehitlerine olan borcumun bir karşılığıdır. O borç asla ödenmez" dedi.

Çanakkale Türküsü'nü Çanakkale halkının isteği üzerine dokuduğunu belirten Aksakal, "Geçen yıl Çanakkale Valiliği'nin daveti üzerine eserlerimizi bu ilde sergiledik. Eserleri beğenenler, oturup ağlayanlar, konuşamayanlar oldu. Halk benden, Çanakkale Türküsü'nü halıya dokumamı istedi. Bu talebe karşılıksız kalamayarak, Çanakkale Türküsü'nü 8 ayda tamamladım" diye konuştu.

NOTALARIYLA DOKUDU

Çanakkale Türküsü isimli halı 720 sıra, bin 11 sıra, 751 bin 680 düğümden oluşuyor. 60x60 kalitede, eni 120 cm, boyu 170 cm olan 2.04 metrekarelik halıda ipek ve yün malzeme kullanıldı. 32 rengin kullanıldığı halı kenarında motif olarak anonim olan Çanakkale Türküsü'nün notalarına yer verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 09:43:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?