5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

CHP lideri Baykal Isparta'da

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türk gençliğini Cumhuriyet Projesi'ne sahip çıkmaya davet etti. Baykal, bugün demokrasi ile cumhuriyetin karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını söyledi.

Cumhuriyetin bir toplumu değiştirme adına yapılmış en evrensel projelerden biri olduğunu anlatan Baykal, şöyle konuştu: "Askeri ihtilal dönemlerinde dahi demokrasinin kesintiye uğraması adına bir endişe taşınmadı. Bunlar gidecek, demokratik işleyiş devam edecek diye beklemişimdir. Bizim farklı etnik kimliğimiz var, bizim farklı ırki özelliğimiz var anlayışı fevkalade sakıncalı tehlikeli ve kabul edilemez bir anlayıştır."

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ)'nde düzenlenen Uluslararası Cumhuriyet Sempozyumu'nda bir konuşma yaptı. Baykal, "demokrasi anlayışının cumhuriyetin içinde yer aldığını, zaman zaman kesintiye uğrasa da yoluna devam ettiğini belirterek, askeri ihtilal dönemlerinde dahi demokrasinin kesintiye uğraması adına bir endişe taşımadığını" söyledi.

"Bunlar gidecek, demokratik işleyiş devam edecek" diye hep beklediğini anlatan Baykal, bugün Türkiye'de cumhuriyetle demokrasiyi karşı karşıya getirmeye çalışan yanlış bir anlayışın olduğunu söyledi. Baykal, cumhuriyetin alt yapısıyla bugün demokrasinin daha güçlü olduğunu, ancak demokrasinin imkanlarıyla cumhuriyetin temellerini yıkmak gibi tarihi bir hata içerisinde bulunulduğunu anlattı.

Bunun hem topluma hem de demokrasiye en büyük zararı vereceği uyarısında bulunan Baykal, demokrasi ve cumhuriyete sahip çıkma çağrısında bulundu. Bugünkü krizlerin temelinde demokrasinin imkanları ile cumhuriyetin kazanımlarının yıkılmak istenmesinin yattığını anlatan Baykal, cumhuriyetle birlikte ümmetçilikten vatandaşlığa geçen Türk insanının birçok kazanımlara sahip olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet projesinin "bir toplumu, tarihi değiştirme yenileme amacıyla gerçekleşmiş dünyanın en iddialı projelerinden biri" olduğunu anlatan Baykal, sözlerine şöyle devam etti: "Köklü bir biçimde toplumu değiştirmeye çalışmak, çok yeni bir aşamaya taşımayı başaran evrensel düzeyde bir projedir. Atatürk'ün arkasında durduğu dünya çapında bir dönüşüm projesidir."

HUKUKU DİNİ ETKİNİN DIŞINDA TUTACAKSINIZ

Cumhuriyet anlayışında dini, etnik ve ırkçı bir anlayış olmadığını, herkesin devlet önünde eşit olduğunu belirten Deniz Baykal, şöyle konuştu: "Herkes aynı konumdadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir ırk, kan devleti değildir. Kafatası devleti, mezhep, tarikat, cemaat, din devleti değildir. Hepimiz bu kültürün, bu siyasetin bir parçasıyız. 'Böyle bir yapıda biz etnik kimliğe göre ayrışacağız. Bir siyasal ayrışım yapacağız. Farklı bir ırktan geliyoruz.' demek son derece yanlıştır. '21. yüzyılda bu kavgayı vereceğiz' demek yanlıştır."

Devlet önünde herkesin aynı konumda olduğunu anlatan Baykal, sözlerine şöyle devam etti: "Milletimizin adı Türk Milletidir. Hiç kimse kompleks duymasın."
Etnik kimliğe göre devleti, milleti bölmeyi düşünenlerin bu arayışlarının asla başarıya ulaşamayacağına değinen Baykal, etnik ayırımcılık tartışmalarından uzak durarak devlete sahip çıkmak gerektiğini yeniledi. Baykal, cumhuriyetin eski düzenden yeni düzene geçerken terk edilen birtakım anlayışların ortaya konmaya çalışıldığını, özellikle din konusunda var olan tabloyu değiştirerek ümmetçilikten vatandaşlığı öngören bir politika ortaya konulduğunu söyledi.

Laiklik ile İslamiyet'in bir arada barışık yaşayabileceği tek örneğin Türkiye olduğunu belirten Baykal, şunları söyledi: "Cumhuriyetle birlikte özellikle kadının yeri yeniden şekillendi, hukuki ve siyasi eşitliğe kavuştu. Cumhuriyetin topluma sağladığı birtakım açılımların yeniden sorgulanmasında özellikle din-toplum ilişkisinin yeniden değiştirilmesinin istenmesi ülkeyi ciddi bir sıkıntıya sokacaktır."

CHP Genel Başkanı Baykal, "dini belli bir tarikata indirger ve hayatın her alanına dayatırsanız o cenderenin içinden özgürlükleri, bilimsel, siyasi özgürlüğü çıkarma fırsatı bulamazsınız" ifadelerini kullandı. Özgürlük kapısının açıldığını, bunun kıymetini iyi bilmek gerektiğini anlatan Baykal, şöyle konuştu: "Yeni arayışlara girmek toplumu kargaşa ve çekişmelere sürükler. Eğitimi, hukuku dini etkinin dışında tutacaksınız."

Türkiye'nin insani ve siyasi temellerinin sağlam olduğunu belirten Baykal, sözlerine şöyle devam etti: "Anadolu coğrafyası önemli bir coğrafyadır. Böyle bir coğrafyada bu deneyimi yaşamış bir toplumsal birikimin, dünyanın bu gelişen ortamında, etkin saygın başarılı bir deneyimi ortaya koymaması için hiçbir neden yok. Türkiye'nin cumhuriyete hak ettiği değerini vererek yeni açılımlarını, o cumhuriyet ekseni etrafında gerçekleştirmenin önemini kavramamız gerekir."

CUMHURİYET DÖNÜŞÜM PROJESİDİR

Arkamızda bizi mahçup etmeyecek bir tarih olduğunu anlatan Baykal, sözlerini şöyle tamamladı: "Dışarıdan bu tarihi bir suçlama konusu haline dönüştürmek isteyenlere kesinlikle itibar etmeyin. Bu coğrafyada bin yıl varlığınızı dönemin koşulları içinde ayakta tutmayı başarabilmek her babayiğidin yapabileceği bir iş değildir. Dünyanın bütün güçlerinin hedef seçtikleri bu coğrafyada, kendi inançlarını sahiplenerek onurlu bir şekilde yaşamak kolay değildir. Bunu başarmış olmamızın temelinde, cumhuriyet deneyimi vardır. Cumhuriyet büyük bir dönüşüm projesidir. Bu başarıyı inkar etmek isteyenlere izin vermeyelim. Türkiye'nin bu coğrafyada geleceği de bu kavgayı toplum olarak aşmamıza bağlıdır. Geçmiş bu tartışmaların içinde birbirlerini yıprattı, lütfen siz Atatürk de inancımızda, cumhuriyette bizim diyerek bütünlüğümüze sahip çıkınız."

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 16:36:00
Güncelleme :22 Ekim 2008 Çarşamba 16:44:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?