30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Çocuklarda okul korkusu

ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU

Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uz.Dr. Fatma Dirik, okula yeni başlayan çocuklar için aileleri uyardı.

Çocukların okula uyum sağlamaları ile ilgili ailelere önemli görev düştüğünü belirten Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uz.Dr. Fatma Dirik, çocuğun okul bahçesinde annesinin elini bıraktığı ilk an endişelenmeye başlayacağını söyledi. Dirik, bu nedenle ailelerin özellikle de annelerin duygusal davranmaması gerektiğini ifade ederek, "Çocukların kendilerini çaresiz gibi hissetmelerine neden olan birçok faktör var. Çocuğun çok korunaklı büyütülmesi, yemek,

tuvalet, giyinme işleminin anne ve baba yardımı ile yapılması bu nedenler arasında sayılabilir" dedi.

OKULA GİTMEMEK İÇİN BAHANELER ÜRETECEK

Çocukların okula gitmemek için çeşitli bahaneler üretebileceklerini söyleyen Dirik, şunları söyledi: "Okul bahçesi de olsa, koridorda olsa çocuğun okulda durması çok önemlidir. Çocuklar okula uyum sağlayıncaya kadar ailelerin okulda beklemelerinde bir sakınca yok. Çocuğun okulu sevmesiyle, yeni çevreye alışmasıyla uyum süreci kolaylaşacaktır. Okulu ve yeni çevreyi tanıdıkça çocuğun kendisine olan öz güveni de gelişecek."

BASKICI DAVRANIŞLARDAN UZAK DURULMALI

Dirik, ailelerin derslerle ilgili konularda baskıcı davranışlardan uzak durmaları gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Ebeveynin ders konusundaki yaklaşımı mümkün olduğunca olumlu olmalı. Çocuğa dersleri yapması konusunda zaman zaman hatırlatmalarda bulunmak doğal, ancak bunu yaparken ebeveynlerin kullandığı üslup çok önemli. Anne, babaların çocuğun dersleri ile ilgili alacağı sorumluluklar konusundaki yaklaşımı, daha çok çocuğu bu konuda yönlendirmek, cesaretlendirmek ve sorumluluklarını

eline almasını sağlamak şeklinde olmalı. Anne, baba çocuğa yardım edebileceğini çok açık ve net bir biçimde ifade etmeli ama çocuğun yerine hiçbir şekilde sorumluluk almayacağını da belirtmelidir."

İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2010 Çarşamba 09:44:05
Güncelleme :15 Eylül 2010 Çarşamba 12:51:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?