4
Mayıs
2024
Cumartesi
ISPARTA

Davraz'da nefes kesen tatbikat

Zigana geçidinde çığ düşmesi sonucu 10 dağcının hayatını kaybetmesi, kayak merkezlerini harekete geçirdi. Sekiz ilin 130 kişiden oluşan Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri, Isparta'nın Davraz Kayak Merkezi'nde karda arama kurtarma tatbikatı yaptı.

Tatbikatta çığ düşmesi sonrası kurtarma senaryosu hazırlandı. Senaryo gereği kayak yaparken çığ düşmesi sonucu kar altında kalan beş dağcı, özel eğitimli köpekler ve ellerinde sonda çubukları bulunan kurtarma ekipleri tarafından bulundu.
Davraz Kayak Merkezi'nde ilk gün teorik eğitim şeklinde başlayan çalışmalar bugün uygulamalı tatbikata döndü.

Tatbikata katılan ekipler çığ ve karda arama kurtarma eğitimleri yaptı.
Isparta ve Afyonkarahisar Sağlık İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde 2009 yılı faaliyet planı çerçevesinde gerçekleştirilen eğitim tatbikatına, Afyonkarahisar, Antalya, Burdur, Eskişehir, Konya, Kütahya, Uşak ve Isparta'da bulunan Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri (UMKE) katıldı.

SENARYO

Davraz Kayak Merkezi'ne senaryo gereği önce çığ düştü. Kayak yapan beş dağcının kar altında kaldığı yönünde ihbarı alan ekipler hemen olay mahalline intikal etti. Önce bölgede güvenlik tedbiri alındı. Ardından kar üzerinde gözle görülebilen bir yaralıya sağlık ekipleri acil müdahale yaptı. Kar altında kalan iki dağcı ise özel eğitimli köpek Ninda'nın yer tespitinin ardından kurtarıldı.

Dağcılar kar altından çıkarılarak gerekli müdahalenin ardından güvenli bölgeye taşındı. Son olarak kar altında olduğu bilinen ancak özel eğitimli köpek tarafından bulunamayan iki dağcı ise ellerinde sonda çubukları bulunan yaklaşık 20 kişilik ekibin özel çalışmasıyla bulundu. Bu yaralılar da kar altında sağlık ekiplerinin denetimi altında çıkarılıp çığ bölgesinden uzaklaştırıldı.

TATBİKAT İKİ GÜN SÜRDÜ

Isparta ve Afyonkarahisar Sağlık İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde Davraz Kayak Merkezi'nde gerçekleştirilen tatbikat iki gün sürdü. Tatbikatın dün yapılan ilk gününde teorik eğitim verildi daha sonra gece yürüyüşüne çıkılarak çadırlar kurulup kamp bölgesi oluşturuldu. Ekiplere gerçek kurtarma görüntüleri izlettirildi. Isparta Sağlık İl Müdürü Uzman Dr. Süleyman Önal, olası bir afet ve olağanüstü durumda profesyonel anlamda sağlık hizmeti verilmesi açısından UMKE ekiplerinin öneminin bu tatbikatla vurgulandığını söyledi.

Tatbikatı yöneten UMKE Batı İlleri Sorumlusu Hasan Çelik de teknik bilgi verirken Zigana'da yaşanan çığ faciasından sonra bu tür tatbikatlara önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Afyonkarahisar Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği Müdürü Turhan Alan ise sivil savunma ekiplerinin de dağ arama kurtarma çalışmalarında önemli bir fonksiyonu yerine getirdiğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2009 Cuma 15:01:57
Güncelleme :30 Ocak 2009 Cuma 15:05:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?