5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Deprem projesini TÜBİTAK reddetti

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Deprem Araştırma Merkezi'nin 350 bin YTL kaynak istediği Deprem Master Planı, TÜBİTAK'ta kabul görmedi.

İl Özel idaresi'nin 80 bin YTL ile ortak olduğu proje için TÜBİTAK'tan talep edilen 350 bin YTL'lik finans kaynağı kabul görmedi.

SDÜ Deprem Araştırma Merkezi'nin 1. derece deprem kuşağındaki Isparta için hazırladığı hayati proje için Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu gereken desteği vermedi. TÜBİTAK, "Depreme Dayanıklı Kentleşme için Deprem Hasarını Attıran Unsurların Tespiti" adlı Deprem Master Planı Projesi'ni yeterli yerel yönetim desteği olmaması nedeniyle reddederek geriye gönderdi.

SDÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd.Doç. Dr. Ümit Yalçın Kalyoncuoğlu, TÜBİTAK'a sunulan Deprem Master Planı Projesi'nin "Olası bir depremden Isparta nasıl etkilenir? Kaç bina yıkılır? Kaç kişi ölür? İlk müdahale edilecek yerleşim merkezleri nereler olmalı?" gibi sorulara cevap bulacak bir proje olduğunu söyledi.

350 bin YTL maliyetli projeye İl Özel İdaresi'nin İl Genel Meclisi kararıyla 80 bin YTL destek olduğunu hatırlatan Kalyoncuoğlu, buna rağmen TÜBİTAK'ın yerel yönetim desteğini yeterli bulmadığını bildirdi. Isparta'da deprem hasarını artıracak sebepleri ortaya çıkaracak projenin TÜBİTAK tarafından uygun görülmediğine dair yazının kendilerine ulaştığını bildiren Kalyoncuoğlu, projenin uygulanması için farklı formül aranacağını söyledi.

Yrd.Doç. Dr. Kalyoncuoğlu, TÜBİTAK tarafından kabul görmeyen projenin tamamının İl Özel İdaresi tarafından karşılanması için görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Projeye 80 bin YTL destek olmayı taahhüt eden İl Özel İdaresi'nin Deprem Master Planı'nın tamamının yükümlülüğünü yerine getirebileceğini kaydeden Kalyoncuoğlu, bu durumda TÜBİTAK'ın destek olmadığı projenin uygulanabileceğini bildirdi. Kalyoncuoğlu, projenin küçültülerek maliyetinin 100 bin YTL civarına indirileceğini de bildirdi.

SDÜ Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç. Dr. Ümit Yalçın Kalyoncuoğlu, Isparta'da mutlaka deprem master planının çıkarılması gerektiğini söyledi. Isparta'nın 1. derece deprem bölgesinde yer aldığını hatırlatan Kalyoncuoğlu, şöyle konuştu:

"Deprem Master Planı, Isparta'da deprem nerelerde olabilir, depremden nasıl etkilenilir, yıkılacak binalar, tehlikeli yerleşim merkezleri, var olan binalar için nasıl ve ne şekilde hasar görür, deprem sonrası öncelikli müdahale edilmesi gereken yerleşim merkezlerinin belirlenmesi gibi konular inceleniyor. Depreme öncelikli yerler belirlendiği durumda olası bir depremde vakit kaybı olmaması önemli. Vakit kaybı olmaması demek, can kaybının az olması demektir. İlk müdahale edilecek yerler belirlenecek."

.
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 13:43:32
Güncelleme :29 Nisan 2008 Salı 13:47:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?