5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Deri bağışında düşüş

DERİ BAĞIŞINDA DÜŞÜŞ

Isparta’da THK’nın bu kurban topladığı deri miktarı geçen yıla oranla düştü.

Kurban Bayramı’nda deri toplama yetkisine sahip Türk Hava Kurumu’na (THK) bağışlanan deri rakamlarında geçen seneye göre yüzde 20’lik azalma gözlendi.

THK Şube Başkanı Zafer Çağlar, Isparta’da geçen Kurban Bayramı’nda kurumun 4 bin 500 adet küçükbaş, 5 ton da büyükbaş derisi topladığını açıkladı.

Geçen yıla göre Isparta’da toplanan deri miktarında yüzde 20 oranında azalma yaşandığına dikkat çeken Çağlar, sadece Isparta’da değil diğer illerde de düşüş olduğunu kaydetti. Çağlar, deri toplama miktarının düşmesinin sebeplerini şöyle anlattı:

“Hayvan varlığındaki azalmaya bağlı olarak küçükbaş hayvan fiyatları bu yıl çok yüksekti. Bu nedenle kurban kesmeye gücü yetenler, büyükbaşa ortak olmayı tercih etti. Kesilen büyükbaşın derisi de kasapta kaldı. İkinci sebep ekonomik kriz nedeniyle alım gücü olmayan vatandaşın kurban kesememesi. Bu sene gerçekten kurban kesemeyen çok fazlaydı. Bu da deri toplama işini eksi yönde etkiledi.”

DERİ PARA ETMİYOR

Artık Türkiye’de derinin para etmediğini ileri süren THK Şube Başkanı Zafer Çağlar, “Toplanan derilere ihaleyle satıyoruz. Ancak deri eskisi gibi para etmiyor. Bundan 6 yıl önce bir koyun derisinin fiyatı 12 TL iken şimdi 1.5-3 TL’den fiyat buluyor. Bin 700 TL’den satılan sığır derisinin fiyatı şimdi 800 TL. 7-8 TL’den satılan keçi derisi 5-6 TL aralığında işlem görüyor. Deri fiyatlarının düşmesi gelirleri azalttı” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2009 Pazartesi 09:51:04
Güncelleme :21 Aralık 2009 Pazartesi 15:07:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?