5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Dilin önemini anlattılar

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Türkçe Topluluğu tarafından "Dilin Toplum Hayatındaki Önemi" konulu bir konferans düzenlendi. 

SDÜ Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa, SDÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özçelik, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı. 74. Dil Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan okutman Halil Karagöz, "Dil, kültürün ana unsurlarından biridir.Temel işlevi toplum fertleri arasında kaynaşmayı sağlamaktır. Dil duygu, düşünce ve isteklerin aktarılması için bir vasıtadır. Başka bir deyişle dil, milli kültürün ilgi alanına giren varlık dünyasını yansıtır. O milletin yapıp ettiklerinin, duyup düşündüklerinin, görüp bildiklerinin ve tüm tasavvurlarının aynasıdır. Her dil, evrenin bir başka yorumunu dile getirmektedir. Dilin zenginliği ya da yoksulluğu, o kültürün zenginliği ve yoksulluğudur. Dilin sınırlarını, o toplumun kültürü belirler. İlim, sanat, felsefe, teknik, fizik, metafizik gibi hayatın her alanında problem alanları genişledikçe bu problemlere çözüm üretme çabası içerisinde dil zenginleşir" dedi. 

Toplumun kültürü ne ise dilinin de o olacağını belirten Karagöz, "Toplumların evreleri, ancak Türk dilinin üzerinde durularak anlaşılabilir. Kültürle dil arasındaki önemli bir nokta da, yaşayış tarzının dile yansımasıdır. Orta Asya döneminde 'at' ile ilgili birçok deyimin kullanılması buna en güzel örneklerden biridir" diye konuştu. Türkçe'nin estetiğinin korunmasına da değinen Karagöz, şöyle devam etti: 

"Günlük yaşamımızda en büyük sorunlardan biri Türkçe'nin estetiğinin korunmaması ve ses estetiğinin göz ardı edilmesidir. Bu da küfürlü ve argo kelimelerin dilimize yerleşmesine neden oluyor. Bir topluma küfür ve argo girerse o toplumda iletişim kesilir." Karagöz, konferansın son bölümünde öğrencilerden gelen soruları cevaplandırdı.
İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2006 Çarşamba 14:44:41
Güncelleme :27 Eylül 2006 Çarşamba 14:48:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?