5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Düşen uçaktaki esrarengiz not!

Isparta'da 30 Kasım gecesi düşen uçakta bulunan esrarengiz not kafaları karıştırdı. 50 yolcusu ve 7 mürettebatıyla düşen uçakta bulunan ve yolculardan birinin yazdığı düşünülen kağıtta: "İST-T2K bacağı için 40 dakika gecikme yaşandı.

Yolcular bugün uçtuğumuz TC-AKM uçağı daha önceden arıza çıkardığı için 'Tekrar bu uçakla uçmak istemiyoruz' şeklinde konuştular. Kaptanlar havadayken anons yapmadı" ifadesi yer alıyor. Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun ise yaptığı açıklama; Atlasjet Hava Yollarının World Focus Hava Yolları şirketinden kiraladığı ve İstanbul-Isparta seferini yaptığı sırada 30 Kasım 2007 tarihinde Keçiborlu yakınlarında düşen uçakta bulunan, "Bu uçağa binmek istemiyoruz" şeklindeki yazılı notun, uçağın düştüğü İstanbul-Isparta seferiyle ilgisi olduğuna dair bir işaret bulunmadığını söyledi.

Başsavcı Erol Tosun, AA muhabirine, notta "TZX" ibaresi bulunduğunu, bunun da uçağın daha önce bilinmeyen bir tarihte yapılan İstanbul-Trabzon seferiyle ilgili olabileceğini akla getirdiğini ifade ederek, çünkü "TZX" kodunun havacılık literatüründe Trabzon Havaalanı’nı simgelediğini kaydetti. Notun, kazada ölen yolcu ya da mürettebatın üzerinde değil, uçağın gövde kısmında ortalarda bir yerlerde bulunduğunu belirten Tosun, şunları kaydetti:
"Sarı renkli kan lekesi bulunan kağıtta ayrıca bazı isimler yer alıyor. Notun altında isimler ve imzalar var. Kağıtta yazılı olan isimlerle kazada hayatını kaybedenlerin isimlerinin listesini karşılaştırdığımızda yalnızca bir kabin personelinin ismi uyuşuyor. Notta yazılı isim ve imzalar kabin görevlileri, teknik personel olabilir. Yani bu not, uçağın düştüğü seferde yolculuk yapanlardan birisine ait değil. Uçakta bulunan ’bu uçağa binmek istemiyoruz’ yazılı notun, uçağın düştüğü seferle ilgisi yok. Biz bu notun aynı uçakla daha önce yapılan İstanbul-Trabzon seferiyle ilgili olduğunu sanıyoruz."

Bu notun hukuki açıdan bilimsel bir dayanağı olmadığını belirten Başsavcı Tosun, "Ancak delil başlangıcı olarak dosyaya konuldu. Bu not bizi bu davayla ilgili hukuki veya cezai yönden ilgilendirmiyor. Notta ’bu tip uçaklar arızalıdır’ diye bir şey yazmıyordu. Ama kesin olan bir şey var. Bu notta yazan isimlerle, kazada ölen 57 kişinin içinde birinin ismi tutuyor" dedi.

 

AA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 12:28:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?