5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Düşük kalorili kömüre geçit yok

Isparta Valisi Ali Haydar Öner’in talimatı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara dağıtılmak üzere gönderdiği düşük kalorili kömürün şehir merkezine girmesine izin verilmiyor. Gönderilen kömürler ilçe, kasaba ve köylere dağıtılacak, il merkezindeki yardıma muhtaç vatandaşlar için farklı yöntemler geliştirilecek.

Tunçbilek kömürünün şehir merkezinde dağıtılmaması yönündeki kararın devam ettiğini dile getiren Isparta Valisi Ali Haydar Öner, “Bizi aşan bir buyruk olmadığı müddetçe şehir içinde kirlilik yaratmamak için alternatif yollar arayacağız” şeklinde konuştu. Merkezi idareden gelen kömürlerin ilçeler, kasabalar ve köylerdeki vatandaşlara dağıtılacağını kaydeden Vali Öner, “Bize gelen kömürleri il merkezinde değil hava kirliliği olmayan yerlerde dağıtacağız. İl merkezinde ısınma için farklı destekler vereceğiz” dedi.

Her mahallede en yoksul 3 vatandaşın doğalgaz aboneliğini karşılayacaklarını ifade eden Vali Öner, “Tuğlalı soba vereceğiz, nakit yardımı yapacağız. Zaman içinde ortaya çıkacak ihtiyaç ve imkanlara göre bu anlamda desteğimizi yapacağız. Bazı şeyler zaman içinde çıkacak. İhtiyaç ve stratejilere göre şekillenecek. Ayrıca 10 şehit ailesine doğalgaz desteği verilecek” şeklinde konuştu.

MÇK’nın belirlediği kömür kriterlerinin Türkiye’ye örnek olduğunu ifade eden Vali Öner, şöyle devam etti:

“Kamu yönetimi bir süreçtir, geri adım söz konusu değil. ‘Kazanlarda 7000 kalorili kömür kullanılacak’ dedik. Türkiye’de 7000 kaloriyi asgari baz alan başka il yok. Biz ondan da geri dönmemişiz. Neresi geri adım? Sobalarda 7000 kalorili kömür yakılamıyor. O kömür taşlanıyor, yakılamıyor. Onun üzerine en kaliteli yerli kömür 5400 kaloriyi baz aldık. Türkiye Kömür İşletmeleri ‘bu kömürü veremeyiz’ dedi.

Biz de sobada 4 alanda yüksek kalorili kömürü baz aldık. İlgili bakanlık yetkilileri ‘çok yüksek tutmuşsunuz’ diye bizi uyardılar. Isparta Valiliği Mahalli Çevre Kurulu olarak, geri adım diye bir şey yoktur. Türkiye’nin bütün illerinin standardının daha üstünde alt sınır değeri belirlemişiz, düşük kükürt oranı belirlemişiz. Isparta’dan daha yüksek alt sınır değeri koyan bir valilik yok.”
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2009 Salı 16:25:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?