5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Elma bu yıl para ediyor

Küresel ısınmaya bağlı iklimsel değişiklik ve kuraklık nedeniyle Türkiye'de elma rekoltesinde bu yıl yüzde 50 oranında azalma bekleniyor.

Rekoltenin düşmesi, elma üretim merkezlerinin başında gelen Isparta'da fiyatlarda artışa yol açtı. Elma daha dalındayken kilosu 1.20 YTL'den satılıyor.

Tarım İl Müdürü Onur Çarkçı, elma üretiminde yaşanan rekolte kaybının Isparta'da yüzde 20 olduğunu açıkladı.

Çarkçı, bu sezon diğer elma üretim noktalarında rekolte kaybının yüzde 50 olduğunu öğrendiklerini belirterek "Elma ağaçları çiçeklenme döneminde, küresel ısınmanın neden olduğu iklimsel değişikliklerden etkilendi. Bu nedenle rekolte düştü. İlimizde yüzde 20 oranında bir rekolte kaybı söz konusu. Ancak genelde yaşanan kayıp, bölgemizde elmanın tavan yapmasına neden oldu. Eğirdir köylerinde elma dalında kilosu 90 Ykr ile 1.20 YTL arasında alıcı buluyor. Diğer bölgelerde elma bulunmayınca, elma bu yıl çok iyi para ediyor" dedi.

Tarım İl Müdürü Çarkçı, geçen yıl dalında 70-90 Ykr arasında alıcı bulan elmanın depoda 1.10 YTL'den satıldığını belirterek, 2007 yılında 520 bin ton elma üretildiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2008 Çarşamba 14:03:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?