5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Emekli teknisyenden mucize alet

Uzun yıllar sağlık teknisyeni olarak görev yapan Ispartalı emekli astsubay, tedavisi çok geç olan kemik iltihabı ve kaynama gecikmesinden kaynaklanan rahatsızlıkların tedavisi üzerinde manyetik alan yayan bir cihaz geliştirdi.

1983 yılında bazı Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD'de bulunabilen cihazın Türkiye'de de üretilmesi için çalışmalara başlayan Sadettin Çöleri, ABD'li bir medikal firmasına mektup yazarak, cihaz hakkında bilgi istedi. Ancak ABD'li firma, Çöleri'ye cihaz hakkında bilgi vermek yerine, fiyat tarifesini gönderdi.

Sadettin Çöleri, bu olaydan sonra Manyetik Alan Tedavisi Cihazı'nı Türkiye'de ilk defa yapmak için çalışmalara başladı. Çöleri, uzun uğraşlar sonucunda, dünya ülkelerinde üretilen cihazın manyetik alan tedavisinde daha kısa sürede ve etkili sonuç veren versiyonunu üretmeyi başardı. Doktor kontrolünde yapılan denemelerde, kemik iltihabı ve kaynama gecikmelerinden kaynaklanan rahatsızların tedavisinde Avrupa ülkelerinde üretilen cihazlar 1 yılda sonuç verirken, Çöleri'nin EMTS markasıyla ürettiği cihaz 1 ile 3 ay arasında sonuç verdi.

Isparta Devlet Hastanesi, eski Antalya SSK Hastanesi ve GATA'da halen tedavilerde kullanılan cihaz, dünyada bu alanda üretim yapan firmaların da ilgisini çekti. Çöleri'ye bilgi vermekten kaçınan Amerikalı Medikal Aletler Üretim Firması, cihaz hakkında mektupla bilgi sordu. Emekli astsubay Çöleri de onların yaptığını yapmayıp, cihaz hakkındaki bilgileri paylaştı.

SERİ ÜRETİM YAPMAK İSTİYOR

Manyetik Alan Tedavisi Cihazı buluşunu sürekli bir üst versiyonunu yaparak geliştiren Sadettin Çöleri, frekans ayarlı ve dijital ürün yapımı için de çalışmalara başladı. Bu üretimini seri hale getirip, bu alanda rahatsızlık duyan hastaların ihtiyacını karşılamak isteyen Çöleri, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'na başvurdu. KOSGEB, Türkiye'de ilk olan bu buluşan destek olursa Çöleri, dijital versiyonda seri üretime geçmeyi hedefliyor.

iha
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2008 Cuma 10:47:32
Güncelleme :1 Ağustos 2008 Cuma 10:53:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?