6
Mayıs
2024
Pazertesi
ISPARTA

Erken tanıda EBUS yöntemi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin sahip olduğu teknolojik imkanlarla akciğer kanserinde erken tanı koymanın daha kolay olduğu bildirildi.

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Öztürk, akciğer kanseri hastalığının tanısı için bronskoskopi ve ebus yönteminin kendilerine yardımcı olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Öztürk, “Özellikle ebus yöntemi tanısal amaçta akciğer kanserinde yardımcı olduğu gibi özellikle göğüs kafesine yerleşmiş olan kitlelerin ve lenf bezlerinin büyümesinin aynı zamanda akciğer kanserinin evrelemesinin tanısını da koymada yardımcı olan bir yöntemdir. Bu yöntemle kitleden ya da lenf bezinden örnekler alabilmek suretiyle tanı koymamız kolaylaşıyor” dedi.

Akciğer kanseri ile ilgili bilgiler veren Doç. Öztürk bu hastalığın son yıllarda kadınlarda görülme olasılığının arttığına dikkat çekerek, “Dünyaya baktığımızda akciğer kanseri görülme sıklığında artış söz konusu. Özellikle kadınlarda bu artış yaşanmaktadır. Bunun sebebi sigara içiciliğinin artmış olmasıdır. Kadın ve erkek sigara içme oranları dünyada nerdeyse eşit hale gelmekte ve akciğer kanseri görülme olasılığı da bu anlamda bir artış göstermiştir” diye konuştu.

Akciğer kanserinin belirtilerinin öksürük, balgam, ağızdan kan gelmesi, kilo kaybı, gibi şikayetler olduğunu belirten Doç.Dr. Öztürk, sigara kullanan kişilerin bu belirtileri görmesi durumunda sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini söyledi. Hastalığa yakalanmamak için sigara bırakmanın önemini vurgulayan Doç.Dr. Öztürk, “Şu ana kadar tükettiğimiz besinlerdeki maddeler tam olarak bilinmemektedir. Bu anlamada organik beslenmeye önem vermemiz gerekmektedir. Bu tabi ki devlet politikası haline gelmeli” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2012 Çarşamba 16:31:05
Güncelleme :5 Eylül 2012 Çarşamba 16:33:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?