5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Evler biokütle ile ısınacak

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ile Süleyman Demirel Üniversitesi işbirliğinde ormandaki biyokütleler, önce evlerde daha sonra ise büyük santrallerde ısı kaynağı şeklinde değerlendirilecek.

Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Yılmaztürk, ormanların ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunmasını sağlamak amacıyla yaptığı araştırmanın önemli sonuçlar ortaya koyduğunu söyledi.

Ormanlarda yıllık bir milyon ton eşdeğerinde atık şeklinde biyokütlenin bulunduğunu dile getiren Yılmaztürk, ''Bu atıklar belli bir zaman sonra ormana zarar veriyor. Ağaçların gelişimini engelliyor ve olası yangın olaylarına davetiye çıkarıyor. Bunların ekonomiye kazandırılması gerektiğini düşündük ve bu düşüncemizi herkesle paylaştık'' dedi.

Düşüncenin 1 ay önce projeye dönüştüğünü ifade eden Yılmaztürk, ''İki aşamada değerlendirmeyi planlıyoruz. İlk olarak atıl vaziyette bulunan biyokütleleri pellet teknolojisiyle yakıt haline getirmek, ikincisi ise piroliz ve gazlaştırma ile daha büyük santrallerdeki yakıt sorununu gidermek. İlk proje üzerinde yoğunlaştık. Önce bunu gerçekleştireceğiz, daha sonra yani ileriki safhalarda büyük çaptaki çalışmaya girişeceğiz'' diye konuştu

Atık biyokütlelerin bu şekilde değerlendirilmesiyle birlikte hem ormanların hem de ülke ekonomisinin kazançlı çıkacağını dile getiren Yılmaztürk, projenin de Türkiye'ye örnek olacağını belirtti.

Ormanlardaki atık biyokütlelerin değerlendirilmesi konusunda Orman Genel Müdürlüğün bir çalışması olduğunu kaydeden Yılmaztürk, Isparta'da geliştirilen bu çalışmanın da farklı olduğunu ve olumlu sonuç alındığı takdirde Türkiye genelinde uygulanabileceğini ifade etti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2009 Cuma 11:34:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?