5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Gazetecilerden meslektaşlarına destek

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde, makamından gazeteci kovduğu iddia edilen Kaymakam Halil Serdar Cevheroğlu'nu protesto etmek amacıyla toplanan 20'ye yakın gazeteci önce hükümet konağı önüne siyah çelenk bıraktı ardından makinelerini kırdı.

Isparta'nın Eğirdir Kaymakamı Halil Serdar Cevheroğlu'nun makamından Aktif Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Çokyaşa, Gülses Gazetesi Muhabiri Selçuk Tokgöz, Eğirdir Demokrat Gazetesi Muhabiri Emrah Çelik ve Eğirdir Akpınar Gazetesi Sahibi Hasan Gezer'i kovduğu iddiasıyla gerçekleştirilen makine kırma eylemine yaklaşık 20 gazeteci katıldı.

Kaymakam Cevheroğlu'na bu tepkiye neden olan gelişme önceki gün Eğirdir'deki Demokrat Gazetesine yayınlanan bir haber oldu. Cevheroğlu gazeteye gönderdiği yazıda "12 Mayıs 2009 Salı günü yayınlanan gazetenizde ve ekte gönderilen haberle ilgili olarak kimden, nasıl bilgi alındığı hakkında kaymakamlığımıza ivedi olarak bilgi verilmesini aksi takdirde haberle ilgili olarak yasal işlem yapılacağı hususunda gereğini önemle rica ederim" ifadelerine yer verdi. Bu yazıyı alan gazete yönetimi Aktif Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Çokyaşa ve beraberindeki gazetecilerle Kaymakam Cevheroğlu'nu ziyaret etmek istedi.

ONLAR YAYINLAYABİLİR SİZ YAYINLAYAMAZSINIZ

Aktif Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Çokyaşa, Eğirdir Hükümet Konağı önünde basın açıklaması yaparak olayı kınadı. Kaymakam Cevheroğlu'nun kendilerini kovmaktan beter ettiğini iddia eden Çokyaşa, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Sayın Cevheroğlu'nun daha önce ulusal basına vermiş olduğu bir açıklamayı burada yayın yapan Eğirdir Demokrat Gazetesi yayınlamış. Sayın Kaymakam gazeteyi susturmak amacıyla bu yayının kaynağını sormuş. Gazeteci arkadaşlarımız nezaketen kaynak sorumayacağını kendisine ilettiklerinde onlara hakaret etmiştir. Bunun üzerine dün Aktif Gazeteciler Derneği Başkanı olarak Eğirdir'de ki yerel gazete muhabirleriyle birlikte kendisini ziyaret etmeye geldik. 3 saat Hükümet Konağı'nda bekledikten sonra Sayın Cevheroğlu ile görüşebildik. Yarım saatte odasında bekledikten sonra bize hasmıymışız gibi davranarak hoş geldiniz bile demeden bize söylenmeye başladı. Biz ise bu olayın tatlıya bağlanması gerektiğini, konunun yaygın medyada yayınlandığını, bunu Isparta'da ki yerel gazetelerin de yayınladığını belirttiğimizde 'Bunlar beni bağlamaz. Onlar yayınlayabilir ama siz yayınlayamazsınız' cevabını vermiştir.

BİZİ KAPI DIŞINA KOYDU

Biz açıklama yapmak isterken, o bizi dinlemeyerek makamından kovmuştur. Bu sırada bize hakaret içeren sözler de söylemiştir. Ama biz bunları açıklamıyoruz. Kaymakamı basına olan saygıya davet ettik. O bizi kapı dışına koyduk. Kamuoyuna bilgi aktarmak amacında olan arkadaşlarımızı hiç kimse bir terörist edasıyla karşılayamaz. Yerel basın yaygın basın gibi bir ayrım olamaz. Sayın kaymakamı devlet adamlığına yakışır harekette bulunmaya davet ediyoruz. Arkadaşlarımızın genç olmasının kaymakamı onları hakaret etmeye ilettiğini düşünüyorum. Burada Eğiridir Kaymakamlığı'nı değil Sayın Cevherdğlu'nu kınıyoruz. Bu nedenle bu siyah çelengi Kaymakamlık önüne bırakıyoruz"

HERKES BASINA SAYGILI OLMALI

Isparta Gülses Gazetesi Muhabiri Selçuk Tokgöz ise "Bu eylemi bu tür hareketlerin bir daha bizlere karşı yapılması için gerçekleştirdik. Herkes basına olan saygısını göstermek zorunda. Kendisi bize 'Nasıl girdiyseniz öyle devam edin' demiştir. Bunu hoş bir hareket olarak karışlamıyoruz. Kendisine nazik davranmamıza rağmen aynı şeyi kendisi göstermemiştir. Kendisini kınıyoruz. Kendisinin tavrını anlayamadık. Tüm ulusal medyada yayınlanan haberin Eğirdir'de ki gazetede yayınlanmasına karşı çıktı. Kendisi
fevri hak ette bulunmuştur. Biz ona yalnız olmadığımızı gösterdik " şeklinde konuştu.

MAKİNELERİNİ KIRDILAR

Siyah çelengin Hükümet Konağı önüne bırakılmasının ardından, Gülses Gazetesi Muhabiri Ertuğrul Engin ile Nokta Gazetesi Muhabiri Aykut Sülek, tepkilerini fotoğraf makinelerini yere fırlatarak gösterdiler. Daha sonra kırılan 3 fotoğraf makinesi Hükümet Konağı önüne bırakıldı. Eylem, gazetecilerin alkış tutmasıyla son buldu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 18:27:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?