30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Gölet Projesi engele takıldı

GÖLET PROJESİNE ENGEL

Devlet Su İşleri (DSİ) 18. Bölge Müdürü Recep Özbal,Isparta’nın Yenişarbademli ilçesinde Batıp Çıkan Deresi ile Pınargözü’nün bulunduğu mevkide sulama, içme ve orman yangınlarında kullanılmak üzere gölet yapmak istediklerini ancak projenin Milli Park sınırları içinde kaldığı için engele takıldığını belirtti.

Devlet Su İşleri (DSİ) 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, Yenişarbademli’de uygulanmak istenen gölet projesine Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından engelleyen bir tavır gösterilmediğini ifade etti. Özbal, “Milli Park sınırları içerisinde kaldığı için itiraz ettiler. Süreç sadece itirazla sınırlıdır. Biz projeyi etüt programına aldık. Yolumuza devam ediyoruz. Şunu söylemekte fayda görüyorum; Yenişarbademli’nin çok ama çok acil bir baraja ihtiyacı var. Daha geniş perspektiften düşünecek olursak Isparta’nın baraj, baraj, baraja ihtiyacı var” dedi. Yenişarbademli’de gölet olmadığı için derelerin ve Pınargözü’nün Beyşehir Gölü’ne döküldüğüne dikkat çeken DSİ Bölge Müdürü Özbal, “Yöre halkı sulama için aynı noktadan su çekiyor. Bu kez çok yüksek enerji bedeli ödemek zorunda kalıyor. Onun için diyoruz ki bu bölgenin çok acil bir gölete ihtiyacı var” dedi.

Projeyi etüt programına aldıklarını, tesislerin boyutlarını, su ve toprak kaynaklarını ölçümlerini yaptıklarını kaydeden DSİ Bölge Müdürü Özbal, şunları söyledi:

“Şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Milli Park Statüsü nedeniyle Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün bir itirazı söz konusu. Milli Park içerisinde gölet yapılamaz şeklinde bir yargıya varmak doğru değil. Bu bölgede gölet çok acil ihtiyaç. Biz etüt programına aldık, yolumuza devam ediyoruz. Su ve toprak yapısını ölçümlüyoruz şu anda.”

YAŞADIĞIMIZ KARA MİZAH ÖRNEĞİDİR

Yenişarbademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem ise varlık içinde yokluk çektiklerini söyledi. Su yönetimi konusunda Milli Park Statüsü nedeniyle zor durumda olduklarını söyleyen Erdem, “Batıp Çıkan Deresi ile Pınargözü arasında gölet projesi vardı. Ama yıllardır bu projeyi bir türlü hayata geçiremiyoruz. Su akıyor, Beyşehir Gölü’ne dökülüyor. Yenişarbademli’de 28 bin 500 dekar alan var. 25 bin dekarında su pahalı olduğu için tarım yapılmıyor. Çiftçi su maliyetlerine yetişemiyor ki. Sulama Birliği’nin toplam 2 milyon TL enerji borcu var “ dedi. İlçede 3 bin dekar alanda tarım yapıldığına dikkat çeken Erdem, su ihtiyacının ise Beyşehir Gölü’nden sağlandığını belirtti. “Kendi suyumuzu, yüksek maliyetler ödeyerek geri getiriyoruz. Bu trajedidir” diyen Erdem, Beyşehir Gölü’nden çekilen suyun bin metreküpünün 20 TL’ye mal olduğunu da sözlerine ekledi.

GÖLET PROJESİNE ENGEL
GÖLET PROJESİNE ENGEL
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2010 Perşembe 10:59:00
Güncelleme :21 Ocak 2010 Perşembe 11:15:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?