7
Mayıs
2024
Salı
ISPARTA

Göller ve barajlar dolmaya başladı

DSİ 18. Bölge Müdürü İsmail Hakkı Ertekin, son yağan yağmurlarla birlikte Türkiye'nin en büyük ikinci tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü'nde 1 Kasım 2007 tarihinde ölçülen 909 milyon metre küp suyun, şu an itibariyle ortalama 915 milyon metre küpe ulaştığını söyledi.

Yağışların son 10 gündür çok iyi olduğunu ve bu yağışlarla birlikte göllerin, barajların ve göletlerin dolmaya başladığını ifade eden DSİ 18. Bölge Müdürü İsmail Hakkı Ertekin, ilk etapta yağan yağmurun toprak tarafından emildiğini, aksi taktirde şu ana kadar barajların dolu olacağını belirtti. Bunun ise önceki sene yağışların az olmasından kaynaklandığını ve ilk etapta yağan yağmurların toprak tarafından çekildiğini ve artan suyun göl, baraj ve göletleri doldurduğunu ifade eden Ertekin, meteorolojiden edindikleri bilgilere göre yağmurların devam edeceğini öğrendiklerini dile getirdi.

Gelecek sene susuzluk sıkıntısının şu an itibariyle görülmediğini belirten Ertekin, yağışların bundan sonra normal seviyede devam etmesi halinde susuzluk sıkıntısının ortadan kalkacağını kaydetti. Ancak yağışların sağanak halinde ve düzensiz yağması durumunda ise sel ve taşkınların yaşanabileceğini söyleyen Ertekin, vatandaşları bu konuda uyardı. Dere yataklarının yanına konut yapılmaması hususunda da vatandaşlara uyarılarda bulunan Ertekin, "Dilerim Isparta bir afetle karşı karşıya kalmaz" dedi.

"YAĞIŞLARA ALDANMAYIN SUYU TASARRUFLU KULLANIN"

Son yağan yağmurlarla birlikte görülen su bolluğuna adlanılmamasın ve tasarrufu vatandaşların ilke edinmesi gerektiğinin altını çizen Ertekin, su olmadığı zaman vatandaşların büyük sıkıntılar çektiğini söyledi.
Yağmurlarla birlikte, Isparta'nın içme suyunu karşılayan ve Türkiye'nin en büyük ikinci tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü'nde su artışının yaşandığını kaydeden Ertekin, 1 Kasım 2007 tarihinde Eğirdir Gölünde ölçülen 909 milyon metre küp suyun şu an itibariyle 915 milyon metre küpe ulaştığını ifade etti.

"ISPARTA MERKEZİ YAN DERELERİN TEHDİDİ ALTINDA"

Isparta şehir merkezinin yan derelerin tehdidi altında olduğunu belirten Ertekin, Isparta'nın geçmişte uzun süre taşkına maruz kaldığını söyledi. Isparta'da şu ana kadar 1. kısım ve 2. kısım etaplardan oluşan taşkın koruma sistemleri ile yan dereleri ıslah ettiklerini söyleyen Ertekin, 29 Kasım 2007 tarihinde 3. kısım Taşkın Koruma Sistemi'nin ihaleye çıkacağını ve sistemin 2009 yılı içerisinde tamamlanmasının planlandığını dile getirdi.

 

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2007 Çarşamba 13:37:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?