5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Göltaş Şirketler Grubu basına tanıtıldı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) Egebank'tan kaynaklanan borçlar sebebiyle yönetimine el koyduğu Göltaş Şirketler Grubu'nun İcra Kurulu Başkanı Hidayet Nalçacı, konut satışlarındaki durgunluğun sektörü fazla etkilemeyeceğini, ihracata yönelerek bu krizden çıkacaklarını söyledi. 

Göltaş Şirketler Grubu, Isparta'daki Göltaş Çimento fabrikasını ilk kez basına tanıttı. Demirel'lerin elindeki 9 şirketten biri olan Göltaş Çimento'nun TMSF'nin eline geçtikten sonra yüzde 50 oranında kapasitesini arttırdığını, karını da iki katına çıkardığını belirten Göltaş Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Hidayet Nalçacı, "Şirketleri 2005'in Haziran ayında devraldık. O günden bugüne yüzde 50 kapasite artışı gerçekleştirildi. 2004 yılı sonunda 32 milyon dolar olan kar, iki katının üzerine çıkmıştır. Şu an geçen yıl 65 trilyon karımız vardı. Bu yıl onun üzerinde olacak. Bu sene Rusya'da olimpiyat oyunlarıyla ilgili büyük inşaatlar yapılıyor. Suriye de ilgi alanımızda" dedi. 

Nalçacı, Rusya'yı hedef pazar olarak gördüklerini, ihracatın büyük kısmının Rusya'ya yapıldığını ifade ederek, "İhracat şartlar ve fırsatlar doğduğunda yapılıyor. Geçen yıl 200 bin ton civarında ihracat yaptık. Bunun çoğu Rusya'ya oldu. Bu yıl Rusya'da olimpiyat süreci yaşanıyor ve yapılarda yenilenme Rusya'da çimento ihtiyacı olacak. Bu yıl da 500 bin ton civarında ihracat planlıyoruz. Hedef pazar Rusya ve Suriye olarak görünüyor. Bu fabrika geçen yıl 1 milyon 300 bin ton üretim yapıyordu. Biz yüzde 50 kapasite arttırarak 2 milyon 100 bin tona çıkardık. Böylece kapasiteyi tam değerlendireceğiz. Türkiye'de çimento gelişen teknolojiye ayak uyduran bir yapıya ulaştı. Avrupa'da öncül çimento kuruluşlarına sahip. Türkiye hem yetişmiş hem de kullandığı teknolojiye sahip onlarla yarışan bir yapıya sahip" diye konuştu. 

Depreme dayanıklı C 25 standardında betonlar ürettiklerini de söyleyen Nalçacı, yeni dönemde yonga levha şirketi Orma için 40 milyon, enerji alanında da 65 milyon euroluk yatırım yapılacağını bildirdi. Göltaş Çimento ve grup bünyesindeki diğer 9 şirketin durumunu değerlendiren Nalçacı, yaklaşık bin kişinin çalıştığı grubun toplam cirosunun geçen sene 305 milyon YTL olarak gerçekleştiğini açıkladı. 2005'te el konulan çimento şirketine 33 milyon euroluk yatırım yapıldığını ve günlük klinker üretiminin 4 bin tondan 6 bin 100 tona çıkarıldığını anlatan Nalçacı, "Bu kapasite artışı sonrasında Göltaş, Türkiye'nin en büyük 5 çimento fabrikası arasına girdi. Daha önce yıllık çimento üretimi 1 milyon 300 ton iken şimdi 2 milyon 100 bin tona çıkarıldı" şeklinde konuştu. 

Nalçacı, "İnşaat sektöründe geçtiğimiz yıl yüzde 30 artış yaşandı. Bu çok yüksek. Normali yüzde 5-6'dır. Bu sene yaşanan durgunluk aslında normale dönüş olarak algılanmalı. Ülkemizde çimentoyu yapılardan daha çok, otoyollar, köprüler ve barajlar gibi alt yapılar tüketiyor. Önemli olan bu yapıların duraksamaması. Türkiye'de her yıl 50 milyon ton çimento üretimi yapıldı ve bu da iç piyasada tüketiliyor" dedi. 

Demireller'in TMSF'ye 31 Aralık 2007 tarihi itibariyle ana borcunun 527 milyon dolar olduğu öğrenildi. Bunun üzerine konan temerrüt faizleri ile birlikte bugün itibariyle gruba bildirilen ihtarnamede toplam borç 5 milyar 893 milyar dolar haline geldi. Demirel grubunun protokol imzalaması sonrasında temerrüt faizlerinde indirim yapılacağı belirtildi.

.
Yayın Tarihi : 23 Mart 2008 Pazar 13:31:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?