5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Gül parfümü üretildi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Isparta'da gül tarımının 120. yılı anısına gül parfümü üretti.

GülaRose ismiyle üretilen gül parfümü özel tasarım şişe, kutu ve çantasıyla satılacak. Bayan ve erkek olmak üzere iki farklı koku kompozisyonuna sahip parfüm, sadece üniversite çalışanları ve öğrencilere satılacak.

SDÜ Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Isparta'da 1888 yılından beri 120 yıldır kültürü yapılan ve bu süreçte Isparta ile adeta özleşmiş olan yağ gülünün anısına GülaRose adıyla eau de toilette parfüm üretimi yapıldı.
Kısa adı GÜLAR olan Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Hasan Baydar, GülaRose ile ilgili yaptığı açıklamada, "Sembolünde Isparta gülü bulunan üniversitemizin doğal olarak en prestijli araştırma merkezi GÜLAR'dır. GÜLAR'ın, ana çalışma materyali yağ gülü ve diğer hoş kokulu uçucu yağ bitkileri olup, koku ve renk esaslı bir araştırma merkezidir; başta buruna, göze ve cilde hitap eder" dedi.

Dünyada yayılış gösteren 150 kadar gül türünün hiçbirisinin Isparta gülü kadar güzel kokulu ve pembe renkli olmadığını anlatan Baydar, şöyle konuştu: "Ancak, Isparta gülünün çiçeklenme periyodu oldukça kısa olup, sadece Mayıs ve Haziran aylarında çiçeklenebiliyor. Bu nedenle, onun şifalı ve hoş kokusundan bütün bir yıl boyunca faydalanabilmek ve daha geniş bir insan kitlesine ulaştırabilmek için damıtma yoluyla gülün ruhunu yakalayıp şişeye sokmak zorundayız. Bu görüldüğü kadar kolay bir iş değildir; büyük bir deneyim ve iyi bir altyapı gerektirir. Biz daha yolun başındayız. Mevcut olanaklarımızla, Isparta gülünün 120. yıl anısına GülaRose adıyla özel tasarım şişe, kutu ve çantası ile bayan ve erkek olmak üzere iki farklı koku kompozisyonuna sahip parfüm üretimi gerçekleştirdik. Gül yağı, sabitleyici olarak her iki koku kompozisyonun alt notuna yerleştirilmiştir. Bu nedenle, ilk koklanıldığında gül yağı kokusu yerine çiçeksi diğer hoş kokular algılanmaktadır. Bu ürünü, sadece SDÜ çalışanları ve öğrencilerinin beğenisine sunacağız."

Ürünün tanıtımına Rektör Prof.Dr. Metin Lütfi Baydar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Karaca da katıldı. GÜLAR Müdürü Prof.Dr. Hasan Baydar, üretilen ilk parfümleri Rektör Baydar ve Rektör Yardımcısı Karaca'ya hediye etti.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 18:38:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?