5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Gül şurubu antioksidan zengini

Ispartalı meslek liseliler, gül şurubunun şeftali suyuna göre 5 kat daha antioksidan (vücuttaki zehirli maddeleri etkisiz hale getirme) özelliğinin bulunduğu ortaya çıkardı.

Isparta İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Anadolu Teknik, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) laboratuvarlarında 4 ay süren bir çalışmayla gül şurubunun insan sağlığı üzerindeki etkileri ve besin değerini araştırdı. Kimya öğretmeni Feryat Eryiğit'in danışmanlığında yürütülen çalışmada, gül şurubunun vücuttaki zararlı maddelere karşı koruyucu özelliğinin yüksek düzeyde olduğunu tespit etti. Yapılan deneylerde gül şurubu şeftali suyuyla karşılaştırıldı.

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Didem Gürbaş, Isparta'da gül ve gül ürünleri yaygın biçimde kullanılmasının böyle bir çalışma yapmaları için kendilerine fikir verdiğini anlatarak, "Deneylerini yaptık. Sonuç olarak şeftaliden beş kat daha fazla olduğu görüldü. Çevreye olan duyarlılığımız arttı, sorumluluk bilincimiz gelişti. Kolektif çalışmanın getirdiği kazanımları öğrendik." dedi. Gürbaş, bu çalışmalarıyla meslek liselerinin de artık bu tür projelerle adından söz ettireceğini gösterdiklerini ifade etti.

Kimya öğretmeni Eryiğit, öğrencilerinin gül şurubunun antioksidan aktivitesinin belirlenmesi ile besin değerinin ortaya çıkartılmasını amaçladığını kaydederek, "Üç öğrencimizle birlikte üniversitenin laboratuarından faydalanarak deneysel çalışmaları yürüttük. Gül şurubu ile şeftali suyunun antioksidan aktivitesi çalışılarak karşılaştırıldı. Sonuçta gül şurubunun beş kat daha fazla antioksidan aktiviteye sahip olduğu görüldü. Bu projede Isparta'nın yöresel geçim kaynağı olan gülden elde edilen çeşitli ürünlerin insan sağlığı üzerindeki faydalarını da ortaya çıkarmış olduk" dedi.

Antioksidanın insan vücudundaki zararlı maddeleri yok eden bileşikler olduğunu ifade eden Eryiğit, yaşlanmayı geciktirip, kalp ve damar rahatsızlıkları başta olmak üzere çeşitli hastalıkların önlenmesine yardımcı olduğunu kaydetti. Eryiğit, "İnsanlar hastalığında ya doktora gidip ilaç kullanacak, ya da Antioksidan madde içeren besinler tüketecek" diye konuştu.

Eryiğit, bu okullardaki öğrencilere fırsat verildiğinde birçok şeyi başarabileceklerinin görüldüğünü belirtti.

CHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2008 Pazartesi 11:49:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?