13
Mayıs
2025
Salı
ISPARTA

Gülde pestisite çözüm arayışı

GÜLDE PESTİSİTE ÇÖZÜM ARAYIŞI

Isparta'da, Gülbirlik'in desteğini almak isteyen özel sektör, gülcülükte 'pestisit kontrollü üretim' dönemini başlatmak istiyor.

Gülde özel sektör temsilcileri, Gülbirlik'in de desteğini alarak Isparta'da Pestisit Kontrollü Üretim' dönemini başlatmak için harekete geçti. Tarım İl Müdürlüğü'nün de içinde bulunduğu bir organizasyona imza atmaya hazırlanan özel sektör temsilcileri, Gülbirlik'e de davet sundu. Gülbirlik kanadından pestisit kontrollü üretime yeşil ışık yakılıyor ancak organizasyonun şekline itiraz ediliyor.

Keçiborlu Senir beldesinden birkaç gülyağı ihracatçısının öncülük ettiği 'Pestisit Kontrollü Üretim' için önümüzdeki günlerde bir toplantı gerçekleştirilmesi planlanıyor. Özel sektör temsilcileri arasında yapılan ön toplantıya Gülbirlik yetkilileri de katıldı. Ancak Gülbirlik yönetimi, alınan kararları destekleyeceğini ancak toplantıya katılınmayacağını bildirdi. Bu toplantıda gülcülükte 'Pestisit Kontrollü Üretim' modeline geçilmesi kararı alan özel sektör Tarım İl Müdürlüğü, Ticaret Borsası ve

Gülbirlik'in de desteğiyle bu projenin hayata geçirilmesini hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda gülcülük adına faaliyet gösteren tüm özel sektör ile Gülbirlik temsilcilerinin buluşacağı bir toplantı yapılmasına karar verildi.

GÜLBİRLİK ORNGANİZATÖR OLMALI

Gülbirlik Genel Müdürü Bolat Tamer, özel sektörün ilaç kalıntısını önlemek adına bir toplantı düzenleme hazırlığında olduğunu söyledi. Tamer, "bu konuda bizi aradılar, kendi aralarında yaptıkları toplantıya davet ettiler. Biz ilaç kalıntısının önlenmesi adına alınacak kararları destekleyeceğimizi, alınan kararların uygulanması noktasında üreticilerimizi bilgilendireceğimizi taahhüt ettik. Ancak toplantıya katılmadık" dedi.

Önümüzdeki günlerde gülcülük alanında faaliyet gösteren tüm firmaların, Gülbirlik ve Tarım Teşkilatı yetkililerinin katılımıyla bir toplantı düzenlenmesine ilişkin hazırlıklardan bilgisi olduğunu anlatan Tamer, sözlerine şöyle devam etti: "bu alanda en büyük kurum en büyük ihracatçı Gülbirlik'tir. Gülbirlik, özel bir firmanın düzenlediği toplantıda yer almaz. Böyle bir organizasyon yapılacaksa Gülbirlik çatısı altında, Gülbirlik'in önderliği altında yapılmalı. Aksi takdirde yapılacak hiçbir toplantıya katılmayız."

MUTLAKA TEDBİR ALINMALI

Senir'de faaliyet gösteren Sebat Tarım'ın sahibi Hüseyin Kınacı, konvansiyonel üründe ilk defa ilaç kalıntısı problemi yaşandığını ifade etti.

Avrupa'da işi bilen firmaların ilaç kalıntısıyla ilgili tepki koymaya başladığına dikkat çeken Kınacı, şunları söyledi: "Bu yıl ilk defa konvansiyonel üründe yani herkesin normal ürettiği üründe ilaç kalıntısı problemi yaşandı. Avrupa'da işi bilen firmalar tepki koymaya başladı. Şimdiye kadar analiz bile yapılmıyordu. Bu konuda Avrupa Birliği'nin kararı var. 2010'dan itibaren bu karara uyulacak. Sebze-meyvede nasıl analiz edilip mal geri gönderiliyorsa gül çiçeğinde de öyle olacak. Belirli firmalar bu

sıkıntıyı yaşıyor. İlaç kalıntısız mal arıyor, ilaç kalıntısı olan malı almıyor. Bu konuda gözüken darboğaz var."

Gül ihracatçı firması arkadaşlarla görüştüklerini anlatan Kınacı, sözlerine şöyle devam etti: "Herkes bu konuda şikayetçi. Mal satamadığımız için şikayetçiyiz. Müşteri seçici olarak alıyor. Pestisit varsa almıyor, yoksa alıyor. İlaç kalıntısında 30-40 ppm kabul ediliyor. Ama bizde 300 ppm ilaç kalıntısına rastlandığı bildirildi. 'Hangi ilaçlar atılırsa ilaç kalıntısı olur, hangisi atılırsa olmaz' şeklinde bir eğitim mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde gül yağında pazarı kaybedeceğiz. Çiftçi önemsemiyor.

Ne zaman biz 'ilaç kalıntısı olan malı almayacağız' dersek o zaman insanlar ilaca dikkat edecektir. Biz arkadaşlarımızla konuştuk sezon başında ilaç kalıntısı çıkan ürünleri almayacağız. Ancak bu noktaya gelmeden önce ilgililer eğitim yapmalıdır. Devletin yanımızda, Ticaret Borsası'nın yanımızda olması lazım."

Nem Gülyağı Sahibi Mehmet Ali Doğan da gül yağı numunesi gönderilen firmaların ilaç kalıntısı nedeniyle geri dönme nezaketi bile göstermemesinden dert yanarak "Bizde sebze meyve gibi geri dönme olayı yok. Biz de malı önce gönderiyorsun. Gönderdiğimiz müşteri sana geri dönmüyor. Malı almıyor. Gelecek sezon çiftçilere şu uyarı yapılamalı; 'İlaç kalıntısı çıkan gül çiçeği alınmayacaktır' Bunu hepimiz söylemeliyiz" dedi.

Aydın Gülyağı Sahibi Yusuf Aydın ise müşterilerin "ilaç kalıntısı olan ürünü almam" dediğini söyledi.

Temmuz ayında bu yıl ürettikleri malı satmaya gittiklerinde önlerine çıkan ilk problemin ilaç kalıntısı olduğunu belirten Aydın, şunları söyledi: "Müşterilerimiz 'ilaç kalıntısı olan ürünü alamam' diyor. Valilik, Tarım İl Müdürlüğü ve Ticaret Borsamız çiftçi eğitimi yapmalı. Kalıntı yapan ilaçlar kullandırılmamalı. Kalıntı bırakmayan ilaçlar var. Gülyağı pazarında ciddi problem var. Bu yıl mal stokta kaldı. Bundan önceki yıllarda mal satılırdı."

GÜLDE PESTİSİTE ÇÖZÜM ARAYIŞI
GÜLDE PESTİSİTE ÇÖZÜM ARAYIŞI
İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2009 Perşembe 12:20:01
Güncelleme :19 Kasım 2009 Perşembe 13:07:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?