4
Mayıs
2024
Cumartesi
ISPARTA

Gülde taban fiyat 2 milyon

Gülbirlik Genel Müdürlüğü, 2005 yılı gül çiçeği taban fiyatını 2 milyon lira olarak açıkladı. Bu yıl gül çiçeği kampanyasında 2 bin 850 ton gül çiçeği alımı gerçekleştiren Gülbirlik Genel Müdürlüğü, üreticisine 5 triyon 688 milyar liralık ödeme yapacak.

Gülbirlik Genel Müdürü Bolat Tamer düzenlediği basın toplantısında, taban fiyatında bu yıl zam yapılmadığını açıkladı. Türkiye'de hiçbir ürünün bir önceki değerini koruyamadığının altını çizen Bolat Tamer, bunu koruyan tek ürünün gül çiçeği, tek firmanın ise Gülbirlik olduğunu ifade etti. Gül çiçeği alımında bu yıl geçen yıla oranla 1 ton 200 kilogram artış kaydedildiğini söyleyen Tamer, alınan gül çiçeğinden toplam 700 kilogram gülyağı, 720 kilogram gül konkreti ve 125 ton gülsuyu elde edildiğini ifade etti.

Gülbirlik Genel Müdürü Tamer, gül çiçeği bedellerinin dağıtımına 18 Temmuz 2005 tarihinden itibaren başlanılacağını ve bir hafta içinde üreticiye ödeneceğini kaydetti. Gülbirliği Genel Müdürlüğü'nün bu yıl ilk defa zararsız bir satış gerçekleştireceğini dile getiren Genel Müdür Tamer, bunun dışında ekim alanlarının daraltılmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Dünyanın gül yağı ihtiyacının 3 ton olduğunu kaydeden Tamer, "Bunun sadece 2 tonu Isparta'dan çıkıyor. Bunu aşarsak intihar etmiş oluruz. Geçmiş yıllarda bu rakam aşılmış ve Gülbirlik iflas etmiştir. Artık kendi yağımızla kavrulacağız. Tedbirlerimizi bu yönde aldık. Üreticinin bütün ürettiğini almak gibi bir mecburiyetimiz de yok" dedi. Sadece İstanbul'da Gülbirlik'in 15 bayisi olduğunu hatırlatan Tamer, "Gelen talepler çok sevindirici. Bayilerimizin ürün talebi noktasında geri dönüşü başladı. Ben yarın İstanbul'da bu 15 bayiye bilgi vereceğim. Yurt dışında da bayilik çalışmaları sürüyor. Gülbirlik altın çağını yaşıyor" diye konuştu.

Tamer, gül pazarına girmesi beklenen Çin için özel önlem çalışması yaptığını açıkladı. A ve B kaliteli ürün şeklinde piyasa hakimiyetini koruyacaklarını belirten Tamer, "Gülde rakip kabullenemeyiz. Bu konuda yapılacak en önemli çözüm fiyat politikası. Biz zam yapmayarak tedbirimizi alıyoruz. Dünya Çin ile uğraşamıyor. Çin'e teslim olmayacağız. Teslimiyet bize yakışmaz. Bu konuda yeni bir proje hazırlığındayız. Çin'in dünya pazarını ele geçirmemesi amacıyla Gülbirlik olarak piyasaya birinci ve ikinci kalitede ürün sunacağız. Çin ürünleriyle aynı fiyatta; ancak daha kaliteli ürünleri vatandaşın hizmetine sunacağız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2005 Salı 17:14:19
Güncelleme :13 Temmuz 2005 Çarşamba 16:16:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?