30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Güneşev projesi tanıtıldı

GÜNEŞEV PROJESİ ISPARTA'DA TANITILDI

Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörlüğü tarafından geçtiğimiz ay başlatılan 'Güneşev' Projesi Isparta'da tanıtıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörü ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Erdem Armen, Güneşev Projesi'ni Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Tuncay Engin'e anlattı. Güneşin tükenmez ve bedava bir kaynak olduğunu hatırlatan Armen, "Biz bu noktadan hareketle Antalya Büyükşehir Belediyesinde 'Güneşev' projesi başlattık. Antalya ilimizde bol güneş var, Antalya güneş zengini bir şehir. Biz bu projeye her ne kadar Antalya'dan start vermiş isek de, bunu öncelikle bölgesel ardından da Türkiye'ye yaymak istiyoruz. Antalya'nın güneş enerjisi ve elektrik konusunda ülkemize öncülük yapmasının gerekliliği, kendiliğinden ortaya çıkmakta" dedi. Antalya'da Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi inşatının başladığını belirten Armen, "Güneşle ilgili tesisler yavaş yavaş Antalya'nın değişik yörelerinde daha sonra bölgede, ardından ise ülke genelinde yaygınlaşacak. Dolayısyla, Antalya olarak bu konuya örnek olmuş olacağız" şeklinde konuştu.

YENİ PROJELER ORTAYA KONACAK

Proje kapsamında sadece güneş enerjisini düşünmediklerini, rüzgar enerjisi, doğalgaz, dalga enerjisi gibi konulara da gireceklerini ifade eden Armen, şunları söyledi:

"Zira, dünyada artık kullanılan mevcut enerjiler bitmeye başlamıştır. Dolayısıyla yeni projeler ortaya koymak zorundayız. Bilindiği gibi TBMM'de bekleyen Enerji Teşvik Yasası var. Bu yasanın bir an önce çıkmasını bekliyoruz. Zira, bu yasa çıkınca, bu hedefe ulaşım yolları kısalacaktır ve işimiz daha da kolaylaşacaktır. Bu sistemle güneş enerjisi ile çatıda üretilen elektrik ünvertürden geçerek evin lambalarına verilecek ve o ev 'Güneşev' sisteminde ücretsiz olarak ışık kullanmış olacak. Hatta, çatıdan gelen elektrik gerek girişte gerek çıkışta saatlerle tespit edilerek evde kullanılan elektrik, artan ve devlete verilen elektrik belirlenerek, eğer Güneşev sakini, kullandığının dışında devlete elektrik vermiş ise onun da ücretini devletten alma imkanına sahip olacak."

AVRUPA 10 YIL ÖNCE BAŞLATTI

Uygulamanın Avrupa'da 8-10 yıl önce başlatıldığını hatırlatan Armen, "Barselona'da hemen hemen tüm evler bu sistemi kullanmaktadır. Ayrıca, yine bu proje kapsamında doğalgazdan elektrik üretimi de var. Zaten hali hazırda ülkemizde elektriğin yüzde 55'i doğalgazdan üretilmektedir" dedi.. Projeyi en iyi şekilde uygulamaya koyabilmek için geniş bir perspektif düşündüklerini belirten Armen, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu konuda ilk olarak Ege Üniversitesi ile görüşmelere başladık. Uluslararası Güneş Enerjisi konusundaki bir kuruluşla görüşüp buraya üye olduk. Ege Üniversitenden sonra Sabancı Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Muğla Üniversitesinin de ilgili araştırma enstitüleri ile görüşmelere başladık. Buralarda da değerli hocalarımız var ve görüşlerine başvuruyoruz. Biz olaya lokal bakmıyoruz. Önce bölge ardından Türkiye olarak bakıyoruz. Projemizi, önümüzdeki hafta Antalya'da yapacağımız bir basın toplantısı ile tüm kamuoyuna duyuracağız ve paydaşlarımızla protokol imzalayarak ilk somut adımı atmış olacağız. Şuanda proje konusunda henüz kamuoyunda kimse bir şey bilmiyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörlüğü olarak konuyu bölgesel boyuta taşımak için bugün Isparta'ya geldik. Bilindiği gibi, içinde Antalya'nın da bulunduğu ve Isparta, Burdur, Antalya illerini kapsayan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı bölgeye hizmet için kurulmuş yeni bir ajansımız ve merkezi Isparta'da olduğu için Isparta'ya geldik ve projeyi aktarıyoruz."

DESTEK VERECEĞİZ

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin de, projeye ellerinden gelen desteği vereceklerini dile getirdi. Engin, "Bu projenin hizmet kapsam içinde bulunan Antalya ile birlikte Isparta ve Burdur'da da uygulanması konusunda bizim de elimizden gelen desteği vermeye hazırız" dedi.

GÜNEŞEV PROJESİ ISPARTA'DA TANITILDI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2010 Perşembe 10:24:01
Güncelleme :23 Temmuz 2010 Cuma 18:42:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?