30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Her üç kadından birinde osteoporoz var

HER ÜÇ KADINDAN BİRİNDE OSTEOPOROZ VAR

Isparta Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ramazan Okutan, halk arasında 'kemik erimesi' olarak bilinen osteoporozun 40 yaş üzerinde artış gösterdiğini ve 50 yaş üzerindeki her 3 kadından birinde görüldüğünü bildirdi.

Op. Dr. Ramazan Okutan,osteoporozun kemik yoğunluğunun azaldığı ve kemik kalitesinin bozulduğu bir hastalık olduğunu ifade ederek, iskelet yapısındaki kemik kaybının 40 yaşından sonra arttığını, 50 yaşın üzerindeki her 3 kadından birinde hastalığın görüldüğünü söyledi.

SİNSİCE İLERLİYOR

Kemik erimesinin kırık olmadığı sürece ağrı yapmadığı için sinsice ve sessizce ilerleyen bir hastalık olduğunu ifade eden Op.Dr. Okutan, yıllar içinde gelişen kırık gelişmesinin osteoporozun belirtileri olduğu uyarısında bulundu. 'Kemik yoğunluk' ölçümleri ile erken tanının mümkün olduğunu söyleyen Op.Dr. Okutan, kemik yoğunluğunun çocukluk ve ergenlik dönemlerinden 40 yaşlarına kadar artmaya devam ettiğini, bu dönemde beslenme ve fiziksel aktiviteye daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Kemik yapısının gelişiminde genetik faktörlerin de etkili olduğunu anlatan Op.Dr. Okutan, hormonlar, besleme alışkanlığı, fiziksel aktivite ve güneş ışınlarının yeterli alınmasının da çok önemli olduğunu iletti.

ERKEKLERİ DE TEHDİT EDİYOR

Op.Dr. Okutan hastalığın kadınlar kadar erkekleri de tehdit ettiğini kaydederek, yaşam boyunca erkeklerin üçte birinin osteoporoza bağlı kırık riski taşıdığını ifade etti. Erkeklerde kemik yoğunluğunun en önemli belirleyicisinin testesteron hormonu olduğunu belirten Op.Dr. Okutan, ağırlık ve kütle kas gücünde azalma gibi faktörlerin de etkili olduğu uyarısında bulunarak, 60 yaş üzerindeki erkeklerde en önemli risk faktörlerinin düşük vücut ağırlığı, kilo kaybı, kaslarda güçsüzlük ve sigara kullanımı olduğunu söyledi.

KEMİK MİNERAL YOĞUNLUĞU ARTIRILMALI

Kemik kütlesini en yüksek düzeylere çıkarabilmek için kemik mineral yoğunluğunun artırılması gerektiğini belirten Op.Dr. Okutan, egzersiz, kalsiyum ve D vitamininden zengin diyet, güneşten yararlanma ve sigara kullanımından kaçınılmasını tavsiye etti. Kemik yıkımını durdurmak veya kemik yapımını artırmak için osteoporoz tedavisine başlanması gerektiğini aktaran Op.Dr. Okutan, özellikle daha önce osteoporotik kırığı, kemik yoğunluğu çok düşük olanlar çok ileri yaştaki hastaların takip edilmesi gerektiği aktardı. Op.Dr. Okutan, kırıkların oluşmasında zayıf vücut yapısı, özellikle kalça ve diz bölgelerindeki kasların güçsüz olmasının etkin rol oynadığını bildirdi.

HER ÜÇ KADINDAN BİRİNDE OSTEOPOROZ VAR
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2010 Perşembe 09:59:02
Güncelleme :21 Ekim 2010 Perşembe 13:38:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?