30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

İl Sağlık'tan 'okul çantası' uyarısı

İL SAĞLIK MÜDÜRÜNDEN 'OKUL ÇANTASI' UYARISI

Isparta İl Sağlık Müdürü Süleyman Önal, okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin kullandığı okul çantalarının ortopedik sorulara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

İl Sağlık Müdürü Süleyman Önal, öğrencilerin okula giderken kilolarca kitap ve defteri de sırt çantalarında taşımak zorunda olduklarını belirterek, ağır çanta ve taşıma yanlışlarının

'skolyoz' denilen eğriliklere neden olduğunu söyledi. Önal, "Skolyoz omurganın arkadan bakıldığında C veya S şeklini almasıdır. Skolyoz boy kısalığına, estetik görünüm bozukluğuna, akciğer kapasitesinin daralmasına ve psikolojik bozukluklara, ileri yaşamlarda kireçlenme de eklenince bel ve sırt ağrılarına neden olmaktadır" dedi.

Sırtta ve omuzlarda ağrıya neden olmayacak ağırlıkta olması gerektiğini belirten Önal, 12 yaşından küçük çocukların 4, 12-15 yaş arası çocukların da 5 kilograma kadar olan çantaları taşımaları gerektiğini belirtti. Çantanın ağırlığının uygun dağıtılması gerektiğini de vurgulayan Isparta İl Sağlık Müdürü Süleyman Önal, "Çanta uzun süre taşınmamalı, uzun süre ayakta kalınacaksa çıkarılmalı, geniş ve destekli omuz askıları, bel desteği, bel kemeri ve çeşitli bölümleri bulunmalı, her iki omuzdan asılarak düzgün şekilde taşınmalı, taşınma düzeyi kalça veya bel kemeri bölgesinde olmalı, bel kemeri ile sabitleştirilmeli, doğru kaldırma tekniği öğretilmelidir. Ağır çantalar dizden eğilerek kaldırılmalı ve tekerlikli sırt çantaları tercih edilmeli" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2010 Çarşamba 15:30:00
Güncelleme :15 Eylül 2010 Çarşamba 15:42:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?