30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

İlmik ilmik kurtuluş destanı

İLMİK İLMİK KURTULUŞ DESTANI

Türkiye'nin tek halı portre sanatçısı Ahmet Aksakal, Kurtuluş Savaşı destanı projesi kapsamında Sivas Kongresi'nden sonra Amasya Genelgesi'ni de halıya dokuyacak.

Ulusal egemenliğe dayanan tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini oluşturan ilk kuruluş belgesi olma özelliğini taşıyan Amasya Genelgesi, 4.56 metrekarelik halıya dokunacak. 60x60 kalitede ipek yüne dokunacak bu nadide eser için 1 milyon 631 bin 296 düğüm atılacak. Halı, 3 kişi tarafından 8 ayda dokunacak.

Sivas Kongresi'ni halıya dokuduktan sonra bu eseri Sivas Kongresi'nin yıldönümünde Sivas'ta sergilenen halı portre sanatçısı Ahmet Aksakal, Milli Mücadele'nin dönüm noktalarından birini daha halıya işlemek için çalışma başlattı.

GURUR VERİYOR

Ahmet Aksakal, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Amasya Genelgesi'nin kendisi için büyük önem taşıdığını belirterek, "Bu büyük olayı halıya dokumak bana gurur verecek" dedi. Sivas Kongresi eserinde alınan 9 maddelik kararın ve kongreye katılan 28 kişinin halıya işlendiğini anlatan Aksakal, Amasya Genelgesi'nde alınan 8 maddelik karar ile o genelgeyi hazırlayan başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere 9 aydın insanın halıya yansıtılacağını söyledi. Genelgenin hazırlandığı yer ise flu halde zeminde yer alacak.

Amasya Genelgesi, ipek yün olmak üzere 60x60 kalitede dokunacak. 1 milyon 631 bin 296 düğümün atılacağı eser 4,56 metrekare boyutunda halıya işlenecek ve toplam 47 renk kullanılacak. Model seçimi üç ay sürecek. Bu nadide eser, 3 kişi tarafından 8 ayda dokunacak.

Kurtuluş Savaşı'nın Ata'nın Samsun'a çıkmasıyla başladığını hatırlatan Ahmet Aksakal, Amaya Genelgesi ve Sivas Kongresi'nin bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kurtuluşu için alınan kararların öneminden ötürü önceliği bu iki tarihi gelişmeye verdiğini bildirdi. Kurtuluş Savaşı Destanı Projesi kapsamında 25 tablo yer alacağını anlatan Aksakal, "Sivas Kongresi'ni dokuduk. Şimdi Amasya Genelgesi'ni halıya işleyeceğiz. Daha sonra sırayla Erzurum Kongresi, Afyonkarahisar Cephesi, Aydın Cephesi, Gazeteci Hasan

Tahsin'in İzmir'de Yunanlılara attığı ilk kurşun tasvirini dokuyacağız" dedi.

MİLLİ MÜCADELE KADINLARINI DA İŞLEYECEK

Öte yandan Aksakal, proje kapsamında Milli Mücadele'de öncülük yapmış Türk kadınlarını da unutmadı. Aksakal, "Milli Mücadele ve Cumhuriyetin ilk yıllarında aydınlanmaya öncülük etmiş Türk kadınlarını da halıya işleyeceğiz. Örgütlü ordu kurulmadan önce milleti aydınlatan, düşmana karşı mücadele veren karakterler de halıya dokunacak.

İLMİK İLMİK KURTULUŞ DESTANI
İHA
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2010 Pazartesi 10:18:00
Güncelleme :23 Ağustos 2010 Pazartesi 10:29:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?