5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

'İran'ın ükleer faaliyetleri barışçıl'

İran'ın Türkiye Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, İran'ın nükleer silaha karşı olduğunu söyledi.

İran'ın Hamedan Eyaleti Ticaret Odası Başkanlığı ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı işbirliğiyle Isparta'da 'Sektör Buluşması' toplantısı düzenlendi.

Büyük Isparta Oteli'nde gerçekleştirilen toplantıda bir konuşma yapan İran'ın Türkiye Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ve iki ülke arasındaki ticaretin iller işbirliğiyle geliştirilebileceğine inandığını dile getiren Hosseinpour, "Isparta, İran'da çok tanınmış bir vilayet. İran ve Türkiye'nin çok ortak noktası var" dedi.

Dünyanın tartıştığı ikinci zenginleştirilmiş uranyum tesisiyle ilgili gazetecilerin sorusuna önce 'Hangi uranyum tesisinden bahsediyorsunuz, anlamadım' diye yanıt veren Hosseinpour, sorunun açılmasıyla birlikte, "Biliyorsunuz ben buraya ticaret ve ekonomik işler konusunda görüşlerimi açıklamaya geldim. Ama mademki sordunuz ve ben sizin misafirinizim bunu yanıtlayayım" diye konuştu. İran'ın nükleer projelerinin barışçıl amaçlı olduğunu ve herhangi bir ülkeye karşı olmadığını savunan Hosseinpour şunları söyledi:

"Bizim çevremizde bazı ülkeler var ki, yaklaşık 200 nükleer başlıklı füzeleri var. Ama hiç kimse onlara bir şey sormuyor. İran'ın nükleer faaliyetleri tamamen barışçıl ve Dünya Atom Enerji Kurumu'nun denetimindedir. Emin olun, bizim büyük liderlerimiz de geçen hafta açıkladılar. Biz İran olarak kesinlikle nükleer silaha karşıyız. Bu karşı çıkmamız bizim dini inancımızdan kaynaklanıyor. Ama zannediyorum ki Batı dünyası bunu anlamakta biraz zorlanıyor. Ben tekrar söylüyorum ki, İran'daki nükleer çalışmalar tamamen barışçıl amaçlı ve tamamen de Birleşmiş Milletler Konseyi Güvenlik Emniyet ve Dünya Atom Enerji Kurumu'nun denetimindedir".

 

iha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2009 Cumartesi 18:29:25
Güncelleme :26 Eylül 2009 Cumartesi 18:41:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?