5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

İşletmelere 'Türkçe tabela' çağrısı!

SDÜ Türkçe Topluluğu tarafından organize edilen 1. Türkçe Kurultayı kapsamında 22 üniversitenin Türkçe Topluluğu üyeleri Isparta’ya geldi. Türkçe sevdalıları şehir merkezindeki işletmeleri tek tek dolaşarak ‘İşletmenizin ismi Türkçe olsun’ çağrısı yaptı.

SDÜ Türkçe Topluluğu Başkanı Halit Gökalp Küçük, 70 kişiden oluşan Türkçe Topluluğu ekibinin çarşı merkezindeki iş yerlerine girdiğini belirterek, “Bu yıl ilk kez SDÜ Türkçe Topluluğu olarak Isparta’da 1. Türkçe Kurultay’ını gerçekleştirdik. Bu kurultay kapsamında Türkçe isim kullanan işyerlerinin vitrinlerine ‘Türkçe İsmi Kullanan Bu İşyerini Seviyoruz’ çıkartması yapıştırdık ve kendilerini Türkçe isim kullandıkları için tebrik ettik” dedi.

Yabancı isimli işyerlerinin sahiplerine ise onları Türkçe tabela takmaya çağıran belge verdiklerini dile getiren Küçük, “amacımızı, dilimizi işgal eden yabancı sözlerin, kültürümüze ve Türkçemize verdiği zararları dile getirmek ve bu konuda toplumsal duyarlılığın oluşmasına katkıda bulunmaktır. Günümüzde Türkçemiz, başta olmak üzere, yabancı dillerin etkisinde kalmaktadır . Bu durum zamanla kültürümüzün bozulmasına, gelenek ve göreneklerimizin kaybolmasına neden olmaktadır. Türkçemize hakim olmak, düşünce dünyamıza ve kimliğimize sahip çıkmakla özdeşleşmiştir. Bir ülkenin dilinin yok edilmesi, o ülkenin tarihten silinmesine yol açar.

Türkçe’nin karşı karşıya bulunduğu sorunlardan biri de iş yeri adlarında yaşanmaktadır. Ne yazık ki esnafımızın pek çoğu iş yeri adlarını yabancı dillerden seçmektedir. Bu da yozlaşmayı hızlandırmaktadır. Bu yüzden bizler, iş yeri ve marka adlarının Türkçe olmasını istiyor ve özlüyoruz. Üzülerek belirtmeliyim ki; bazı belediyelerimiz bu konuda duyarlı davranmamaktadır. Isparta Belediyesi’nin de bu yönde kararı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu’nun, Isparta Belediyesi’nin ve bizlerin çalışmalarına tüm esnafın ve girişimcilerimizin desteğini bekliyoruz” dedi

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 17:23:47
Güncelleme :4 Mayıs 2009 Pazartesi 17:27:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?