5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Isparta aşığı Fransız şirket

Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Senir kasabasında 1960'lı yıllarda kurulan Robertet isimli şirketin fabrikasında gül çiçeği hasat döneminde 70; diğer zamanlarda ise 35 kişiye istihdam sağlıyor.

Gül çiçeğinden gül yağı ve konkreti elde edilmesi dönemlerinin dışında fabrika çeşitli bitki ve meyvelerden esans elde edip Avrupa'ya ihraç ediyor. Fabrika toplam 35 kişiye 12 ay tam zamanlı istihdam sağlıyor. Tamamı Fransa sermayeli olan şirketin Türkiye sorumlusu Nihat Yılmaz ile İthalat-İhracat Yöneticisi Mustafa Aziz Yılmaz, bu dönem 850 ton gül çiçeği alacaklarını söylediler.

Gül çiçeğinden elde edilen gül yağı ve konkretinin Fransa'ya ihraç edileceğini anlatan Robertet Türkiye Sorumlusu Nihat Yılmaz, üreticilere Gülbirlik Genel Müdürlüğü'nün belirlediği taban fiyatı dağıtacaklarını söyledi. Mevsimde toplam 70 kişiye iş imkanı sağladıklarını kaydeden Yılmaz, diğer zamanlarda ise fabrikayı çalışır durumda tuttuklarını söyledi. Bu bağlamda 4 mevsim 12 ay boyunca salatalık, lavanta, zambak kökü, çay ve tütün yağı çıkardıklarını belirten Yılmaz, "Daimi 35 çalışanımız var. 12 ay boyunca bu ürünlerin yağını çıkarıp Avrupa'ya ihraç ediyoruz" dedi.

Robertet İthalat İhracat Yöneticisi Mustafa Aziz Yılmaz ise gül yağı, konkret ve diğer ürünleri pazarlama sorunlarının bulunmadığını söyledi. Yıllık 3.5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini anlatan Yılmaz, gül çiçeği kampanyası, fiyat, üretim ve pazarlamaya ilişkin bilgi verdi: "Gül kampanyamız yarıyı geçti. Bu yıl gül çiçeği rekoltesi geçen yıla göre yüzde 25 fazla. Geçen yıl hava şartlarından dolayı gül çiçeği çok az çıkmıştı, bu sene üretici daha fazla gül çiçeği getiriyor. Bu sene gül çiçeğinin
randımanı çok düşük. Biz hem konkret hem de ince gülyağı üretiyoruz. Konkret ve ince gül yağı elde etmek için daha çok gül çiçeği kullanıyoruz. Ama son yağışlardan sonra gül çiçeğinin randımanında iyi şeklinde değerlendirilebilecek bir artış gözlendi. Ne var ki kampanyanın sonuna yaklaştık. Bu yıl 850 ton gül çiçeği alacağız. Gülbirlik'in belirlediği rakam dolayında üreticiye para ödüyoruz."

 

.
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 14:29:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?