7
Mayıs
2024
Salı
ISPARTA

Isparta Belediyesi dünyaya açılıyor

Maden ruhsatlarını elinde bulunduran Isparta Belediyesi bu hakkı kendinde bırakarak, hammadde işlemeyi ve ham pomza satışını özel sektöre devredip daha fazla kazanmayı amaçlıyor.

ISBAŞ (Isparta Bimsblok A.Ş.) şirketini de özelleştirme hazırlığındaki Isparta Belediyesi, maden işletme ruhsatlarını devretmeden sadece ham pomzanın özel sektör tarafından işletilmesini sağlayacak özelleştirme sayesinde karını büyütmeyi hedefliyor.

Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman Isparta'nın iki önemli sorunu kaldığını ve bunlardan birinin ''Tabakhane'' diğerinin de ISBAŞ fabrikasının bulunduğu yer olduğunu belirterek, "Tabakhane konusunda bir ay içerisinde önemli bir gelişme sağlıyoruz ve en geç altı ay içerisinde de bu sorunu kökünden hallediyoruz. İkinci ve en önemli sorunumuz ise ISBAŞ Fabrikası'nın bulunduğu alandır. Gerek Tabakhane civarındaki vatandaşlarımız gerekse ISBAŞ yakınında oturan vatandaşlarımız ses, gürültü, koku ve çevre kirliliği bakımından oldukça mağdur durumdalar. Özelleştirme kapsamına fabrikanın taşınma işini de ekleyerek ISBAŞ Fabrikası'nın şehir dışına, maden sahası içerisine taşınmasını sağlayacağız. Bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir ve yaz aylarında fabrika taşınmış olacak" dedi.

ISBAŞ'ın halen işlemeye devam ettiği ham pomzanın işletilmesine ilişkin özelleştirme çalışmalarının son aşamaya geldiğini kaydeden Başkan Hasan Balaman, bu konuda şunları söyledi: "Isparta Belediyesi ham pomzayı belediye eliyle işletmek yerine özel sektöre devrederek daha fazla gelir elde edecektir. Yani Isparta Belediyesi fabrikada üretimden ziyade hammadde satan bir işletme haline gelecek. Özelleştirme kapsamında çalışmalar şu şekilde olacak. Ruhsatlar üzerinden belediye koordinatörlüğünde kiralama usulü ton başına fiyat teklifi alınarak hammadde satışı yapılacak. Belediye ve ISBAŞ şirketi hiçbir masrafa girmeden sadece kontrol görevi yapacak. Kiralama yoluyla ham pomza satışını alan firma Isparta'ya bir adet bimsblok ve yan ürünler fabrikasını altı ay içerisinde kurmayı taahhüt edecek. Firma ayrıca, belediyenin çalıştırmış olduğu işçilerin tazminatını üstlenecek ve işçileri kendi uhdesine alacak. Dolayısıyla çayın taşı ile çayın kuşu avlanacak. Böylelikle Isparta da sıfırlanmış bir yatırıma sahip
olacak ve özel sektörün yatırım yapması teşvik edilmiş olacak."

Belediye Başkanı Balaman, ruhsatları devretmeden sağlanacak bu özelleştirme sayesinde belediye şirketinin daha çok kazanacağını ve böylelikle Isparta'ya yeni yatırımlar kazandırılacağını da belirtti. Isparta'nın en önemli maden kaynaklarından biri olan pomza, özel sektör tarafından işletilmeye başladıktan sonra andezit taşı gibi dünya pazarına açılacak. Belediye böylelikle, Isparta'nın halı ve gülden sonra dünya pazarlarında andezit taşı ve pomza ile de tanınan bir sanayi kenti olmasını planlıyor.

 

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2007 Çarşamba 15:12:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?