5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Isparta Gülü tescillendi

Süleyman Demirel Üniversitesi'nin, Isparta gülünün coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) geçen yıl yaptığı başvuru sonuçlandı. 

Başvuru üzerinde gerekli incelemeleri tamamlayan TPE, Isparta gülünü tescilledi. TPE, üretim alanı; Göller Bölgesi'nde yer alan Isparta, Burdur, Afyon ve Denizli olarak ifade edilen Isparta gülünü ''menşe adı'' olarak tescilledi. Enstitünün hazırladığı tescil metninde Isparta gülü; ''pembe yağ gülü, yağ gülü, sakız gülü ve şam gülü adlarıyla da bilinen 1.5-3 metre arasında boylanan pembe renkli, yarım katmerli ve kuvvetli kokulu çiçekler açan, çok yıllık, dikenli ve kışa dayanıklılığı yüksek bir bitki'' olarak tanımlanıyor. Isparta gülünün ayırt edici özellikleri ise metinde şöyle sıralanıyor:
''Yağ gülü; mutedil iklim isteyen, etrafı açık, havadar, bol ışıklı arazilerde ilkbahar aylarında kurak, don ve kırağı gibi iklim olayları olmayan, çiçeklenme zamanı ise çiğ düşen iklimleri sever. Çünkü çiğ, yağ gülünde yağ verimini artırmaktadır. Ülkemizde en fazla yağ gülü üretiminin Isparta'da yapılması, Isparta'da yetişen yağ güllerinin verim ve kalitesinin de yüksek olması, halk arasında (yağ gülünün yetiştirilmesinde en uygun iklim karakterinin Isparta ilinin iklim karakteri) olduğu kanısını uyandırmıştır.'' 

Isparta gülünün hem üretimi hem de pazarlanması aşamasında gerekli kontroller, Isparta Ticaret Borsası Genel Sekreterliği, Isparta Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nden oluşturulan komisyon tarafından sürekli olarak yapılacak. Türkiye'deki yağ gülü üretiminin yaklaşık yüzde 70'i Isparta'dan karşılanıyor. Ülkedeki toplam 22 bin 840 dekar yağ gülü üretim alanının 15 bin 910 dekarı Isparta'da bulunuyor. 

Coğrafi işaret, ''bir malın coğrafi kökenini gösteren veya kullanılan bir unsur, madde, motif, malzeme ya da usul nedeniyle bir alana, yöreye, yahut ülkeye yollamada bulunarak o mala istek ve güven duyulmasını sağlayan ad veya işaret'' olarak tanımlanıyor. Coğrafi işaretler ''menşe adı'' (Kangal Çoban Köpeği) ve ''mahreç işareti'' (Hereke Halısı) olmak üzere 2 ayrı şekilde değerlendiriliyor.
TPE, yıl başından bu yana İnegöl köfte, Ege inciri, İsabey çekirdeksiz üzümü, Maraş dondurması ve Isparta gülünü tescilledi. Türkiye'nin halihazırda 83 tescilli coğrafi işareti bulunurken, 83 başvuru da sonuçlanmayı bekliyor.
iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2006 Salı 18:43:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?