5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Isparta kozmetikte teşvik istiyor

AKP Milletvekili Haydar Kemal Kurt, Isparta’da sektörel teşvik kapsamında bulunan kozmetikte ‘4’üncü Bölge’ kriterlerinin uygulanması için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Kurt, gülün sadece Isparta’da yetişen bir ürün olması dolayısıyla kozmetikte ayrıcalıklı teşvik uygulanması gerektiğini dile getirdi.Isparta’ya kozmetik sektöründe ‘4’üncü Bölge’ kriterlerinin uygulanması için Teşvik Genel Müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulunduğunu ifade eden Kurt, Bakanlar Kurulu’nun alacağı kararla bunun mümkün olabileceğini söyledi.

”Bu teşvikin sektörel ayağı eksik” diyen Kurt, sözlerine şöyle devam etti:
“Isparta, Burdur ve Antalya için aynı sektörlerde teşvik belirlenmiş. Kozmetikte Antalya ya da Burdur’da yapılabilecek bir şey yok. Kozmetik deyince akla gül ürünleri gelir, gül ürünleri deyince de Isparta akla gelir. Aslında bu alanda teşvik sadece Isparta’ya verilmesi lazım.Isparta olarak bizim istediğimiz şey, kozmetikte 4. Bölge şartlarının sağlanması.”

KOZMETİK DESTEKLENMEK ZORUNDA

Devlet Planlama Teşkilatı Teşvik Genel Müdürlüğü nezdinde görüşmeler yaptığını da sözlerine ekleyen Kurt, “Gelişmişlik endeksine dayalı bir sistem kurulmuş olsa da Türkiye’nin ekonomisini öne çıkaracak yerel sektörler varsa, bunu öne çıkarmak lazım.Örneğin baston Türkiye’de sadece Devrek’te üretiliyor. Teşvik Devrek’e verilsin ki dünyada pazar bulunabilsin. Asıl olan şey ihracat değil mi, dünyaya açılmak değil mi? O zaman yapacağımız şey, rekabet edebilir hale getirmek lazım” dedi. Isparta’da gül ve kozmetiğin desteklenmek zorunda olduğunu ifade eden Kurt, şunları söyledi:

“Kozmetik pazarı dünyada 1.5 milyar dolar düzeyinde. Isparta için bunu yapabilir miyiz talebimiz olumlu karşılandı. Bakanlar Kurulu kararı ile bu sağlanabiliyor. Şahsi düşüncem Isparta’da diğer alanlarda verilmiş teşvikler alternatifi olan teşvikler. Ispartalılar bir işte tekel olmayı seviyor, onu garanti olarak görüyor. Biz bu alanda 4. Bölge teşvik şartlarını talep ediyoruz. Bu olmadan bunu sağlayacak çıkışımız var. O da Kalkınma Ajansları. Kalkınma Ajansları ile 4. Bölge’de olmayan özel imkanları elde edebiliyoruz. Sadece kozmetikte değil, tüm sektörlerde. Yapacağımız iki şey var; Kozmetikte sektörel teşvik kapsamında 4. Bölge şartlarına ulaşmak ya da Kalkınma Ajansı eliyle yapılacak yatırımların nasıl olacağını girişimcilere öğretmek.”
 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2009 Salı 12:40:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?