5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Isparta mola yeri olmaktan kurtulacak

Türkiye Turizm Stratejisi 2023'de Göller Bölgesi Turizm Gelişim Bölgesi ve Ekoturizm Bölgesi olarak belirlenen Isparta'da değişim rüzgarları esecek.

Isparta Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, hedeflerinin yerli ve yabancı turistler için sadece bir mola merkezi olarak görülen Isparta'nın artık konaklama yapılıp, uzun süre de gezilebilen bir şehir olmasını sağlamak olduğunu dile getirdi.

Isparta'nın, sahip olduğu doğal, tarihi ve arkeolojik değerleri, iklim özellikleri, zengin folklorü ve kültürel farklılıkları ile oldukça zengin bir turizm potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Kılıç, “Ancak ildeki bu mevcut potansiyelin çeşitli nedenlerle değerlendirilememesi ve ilin fiziki konumunun, ülkenin turizm bakımından öncelikle gelişmiş olan Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerine çok yakın olması sebebiyle, yörede turizm aktivitesi, uzun süre sınırlı olarak görülebilmiştir” dedi.

ISPARTA MOLA MERKEZİ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Isparta bölgesinin yerli ve yabancı turistler için sadece uğranılan, ihtiyaç giderilen, alışveriş yapılan, kısa sürede gezilen, konaklama yapılmayan, üç önemli bölge arasında düzenlenen turistik turlarda sadece bir mola merkezi olma özelliği gösteren bir yer olduğunu ifade eden Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu özelliği halen devam etmektedir. Bölgede başlangıç olarak büyük yatırım gerektirmeyen, kısa dönemde gerçekleşebilecek olan turizm türleri dağ, yayla, kamp ve karavan turizmi gibi alternatif turizm türleridir.

Diğer turizm türleri için kapasite ve potansiyelin olmasına rağmen daha büyük yatırımlar gerektirdiği için öncelik alternatif turizm türlerine verilmelidir.”

TURİSTİK AKTİVİTE MERKEZLERİ YARATILMALI

Kentin tüm bu özelliklerini avantaja geçirme noktasında yapılacak uygulamaların adının konulduğunu belirten Abdullah Kılıç, Isparta'nın turizm bakımından gelişebilmesi için kamu ve özel girişimciler tarafından köklü, planlı ve programlı idari, ekonomik ve özendirici özelliği olan kararların alınması gerektiğini kaydetti.

Bölgede yeni ve nitelikli konaklama tesislerinin yapımının yanı sıra, ilin değişik ve uygun olan kesimlerinde turistik aktivite merkezlerinin yaratılması gerektiğine de dikkat çeken Kılıç, “Örneğin Eğirdir Gölü kenarında kurulacak lokantalar, dinlenme-gezi ve piknik yerleri, civardaki dağ ve yaylalarda kış sporları tesisler, Eğirdir ve Kovada Göllerinde çeşitli su sporları için tesisler, göl ve yaylalarda organize kamp ve karavan tesisleri gibi.

Ayrıca varlığı tespit edilmiş mağaraların ve çevrelerin gezilip görülebilir bir hale getirilmesi ve çeşitli nedenlerle bugüne kadar el sürülememiş olan antik kentlerin ve diğer arkeolojik yapıtların restore edilip tanıtımlarının yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

DENİZ, KUM, GÜNEŞ ÜÇGENİNE ALTERNATİF TURİZM EKLENMELİ

Alternatif turizm türlerinin öneminin gün geçtikçe arttığını da bildiren Isparta Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, sayıları gittikçe artan alternatif turizme katılan turist sayısının yanı sıra, kitle turizm merkezlerini tercih eden turistlerin alternatif turizm olanaklarını aradığını söyledi.

Kılıç, deniz,kum,güneş üçlüsünün oluşturduğu kitle turizmine katılan turistlerin artık tatillerini sadece denize girerek ve güneşlenerek geçirmek istemediklerini ve alternatif turizm türlerine yöneldiklerini sözlerine ekledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2009 Çarşamba 18:32:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?