2
Mayıs
2024
Perşembe
ISPARTA

Isparta'da 4 kattan yüksek binalar tehlike altında

Mimar Nihat Şataf, Isparta'da 1995 yılından önce yapılan ve 4 kattan yüksek olan binaların büyük tehlike altında olduğunu iddia etti.
Isparta'da çakıl taşı sorununun çözüldüğünü belirten Mimar Nihat Şataf, "5 şiddetinde bir deprem olursa Isparta'nın yüzde 50'si yok olur. Isparta Belediyesi'ne mutlaka Yapı Denetim biriminin kurulması gerekli. Isparta deprem bölgesi olmasına rağmen halen bu birimin kurulmuş değil. Birim kurulamıyor ise ya İnşaat Mühendisleri Odası yetkilileri ile belediye ekipleri denetimlerini hızlandıracak ya da belediyede 24 saat, söz konusu binalar ile yeni yapıları kontrol edecek teknik bir ekip oluşturulmalı" dedi.
Mimar Nihat Şataf, bina yapımı sırasında teknik ekibin değil de ustaların görev almasının yanlış yapıların yükselmesine neden olduğu söyledi. Bunun yanında bina yapımı sırasında dikkat edilmesi gerekli unsurların ana başlıklarını sıralayan Şataf, "Yapıların ustaların eline bırakılmaması, teknik ekibin mutlaka inşaatların başında beklemesi ve gördükleri yanlışlara anında müdahale etmesi gerekir. Betonun koyu olması lazım. Su kıvamında olduğu takdirde betonun mukavemeti düşer. Ayrıca vibratör kullanılması şart. En önemlilerinden biri de zemin emniyet kemerinin incelenmesi gerekiyor. Hazır betonda sorun olmaz. Dökme beton ise mutlaka Bayındırlık İl Müdürlüğü ve belediye ekiplerince denetlenmelidir" diye konuştu.
ESİN ŞAHİN - ISPARTA (İHA)
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2004 Cumartesi 13:44:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?