5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Isparta'da 470 kene vakası görüldü

Isparta'da son yıllarda kene ısırığı şüphesiyle hastaneye başvuranların sayısının, önceki yıllara göre yüzde 50 artış gösterdiği bildirildi.

İki yıl önce kene ısırığı şikayeti nedeniyle hastanelere başvuranların sayısı 217 iken, 2008'in ilk altı ayında 470'e yükseldi. Yetkililer, vakalardan sadece 2'sinde virüse rastlandığını, ancak hastaların sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi.

Isparta'da en son 66 asker, çıktıkları tatbikat sırasında kene ısırması şüphesiyle hastanelere kaldırılmış, ancak askerlerin klinik testlerinde virüse rastlanmamıştı. Yetkililer, vatandaşların kene spreyi gibi bir takım koruyucu tedbirlerle şehre yakın bölgelerdeki piknik alanlarına gitmelerinde bir sakınca olmadığını belirtti.

Isparta Sağlık İl Müdürü Dr. Süleyman Önal, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisi konup hayatını kaybeden hiçbir vakanın söz konusu olmadığını söyledi. Özellikle son günlerde kene ısırığındaki müracaatlarda ciddi bir artış söz konusu olduğunu ifade eden Önal, "2008'in ilk altı ayı bitti ve şu ana kadar 470 ısırma şüphesi olan müracaat var. Isparta'daki hastanelerimizde imkanlar ölçüsünde klinik belirtileri ve kişilerin laboratuvar sonuçları takip ediliyor. Bunlardan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olabilir mi? diye şüphelendiklerimiz var. Bunları da doğrulama testleri yapılması için Refik Saydam Hıfzıssıhhaya gönderiyoruz" dedi.

Önal, şüphelendikleri toplam 13 vakadan 7'sinin test sonuçlarının kendilerine ulaştığını ve ikisinde Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı virüsü tespit edildiğini kaydetti. Bunlardan birisinin il dışından geldiğini, birisinin de Keçiborlu ilçesinde 6 yaşındaki bir çocuk olduğunu ifade eden Önal, iki hastanın da durumunun iyi olduğunu aktardı.

Kene ısırması vakalarının sayısının artışını, vatandaşların eskiye göre daha duyarlı olmasına bağladıklarını kaydeden Önal, "Vatandaşlarımız artık her kene ısırmasında bir sağlık kuruluşuna müracaat ediyor ve kendisinin kenesini çıkarmadığını gösteriyor. Bunda da kamuoyu bilgilendirilmelerinin etkili olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Önal, Isparta'da kene virüsünün görüldüğünü, ancak şu ana kadar ölümcül bir durum yaşanmadığını kaydetti. Kene ısırmasından hayatını kaybedenlerin genellikle tarım sektöründe çalışanlar olduğuna değinen Önal, özellikle tarımda ve kırsal alanda uğraşan vatandaşların koruyucu tedbirleri almak zorunda olduklarını ifade etti. Önal, şunları söyledi:

"Biz bütün vatandaşlarımızı bu noktada uyarıyoruz ancak olayı panik düzeyine getirip çok gergin yaşamanın da anlamsız olduğunu düşünüyorum. Bizim kanaatimiz şehir merkezine yakın oturanlar bu bölgelerdeki piknik alanlarına gidebilirler. Dikkatli olmaları yetiyor. Bunun dışında tedirginlik yaşanıyorsa anti kene spreyi de önerebiliriz. Sprey elbiseler giyilmeden sıkılıyor. 15 güne kadar etkisinin sürdüğü bilimsel olarak tespit edilmiş."

Zaman
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2008 Salı 14:46:02
Güncelleme :8 Temmuz 2008 Salı 14:50:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?