5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Isparta'da konut çılgınlığı

ISPARTA'DA KONUT ÇILGINLIĞI

Isparta'da, ekonomik krize rağmen yılın ilk dokuz ayında gayrimenkul satışları bir önceki yıla göre artış gösterdi.

Isparta'da Tapu Sicil Müdürlüğü'nün verileri, krizde olsa en cazip yatırımın gayrimenkul olduğunu gözler önüne serdi. Verilere göre, 2008 yılı ilk 9 ayında Isparta Merkez'de 77 bin 843 TL değerinde 2 bin 717 gayrimenkul satılırken, 2009 yılı aynı döneminde gayrimenkul satış rakamı 2 bin 837'ye yükseldi. Böylece yılın ilk 9 ayında 98 milyon 879 bin TL'lik gayrimenkul satışı yapıldı. Banka kredisi karşılığı konan konut ipoteği rakamları da geçen yıla göre artış gösterdi. Özellikle yılın ikinci çeyreğinde

konut kredilerinde faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşmesi vatandaşın konut iştahını kabarttı. 2008 yılında konut kredisi karşılığı 595 konut için 77 milyon 843 bin TL'lik ipotek konulurken, 2009'da 703 konut için 245 milyar 803 milyon TL değerinde ipotek konuldu. Bu duruma şaşırmamak gerektiğini belirten Isparta Kooperatifler Birliği Başkanı İbrahim Güler, 2010 yılında konut satışlarının daha hareketli olacağını söyledi. Gelecek kaygısı olan Türk insanının konuta yöneldiğini belirten Güler, şöyle

konuştu: "Avrupa'da 18 yaşındaki işsiz bin Euro işsizlik maaşı alırken Türkiye'de her dört gençten biri işsiz geziyor. Anne baba da çocuğunun hiç olmazsa başını sokabileceği bir yer olması anlayışıyla çocuğunun geleceğini garantiye almak için birden fazla konuta sahip olmak istiyor. Bir evi olanlarda çocuğunun da ev sahibi olması için ikinciyi üçüncüyü alıyor. 'Dünyada mekan ahirette iman' Bu söz tam bizim için söylenmiş. Isparta'da en cazip yatırım bu noktada konut. Çünkü konut, insanların geleceğe güvenle bakmasını sağlayan en önemli enstrüman."

CAZİP KREDİLER SATIŞI ARTIRDI

Vatandaşın kıt kanaat biriktirdiği parayı mutlaka gayrimenkule yatırdığına dikkat çeken Güler, şunları söyledi: "2009'un yarısında bankaların konut kredi faiz oranları yüzde bir'lerin altına düştü. Aynı zamanda devletin Mortgage sistemini teşvik ederek bir takım vergilerden muaf tutması da konut almayı vatandaş açısından cazip hale getirdi. Vatandaş da bu fırsatı kaçırmadı ve konuta yöneldi. Özellikle orta ölçekli konut fiyatları 100 bin TL altındaki konutlar için adeta kredi patlaması yaşandı. Halen daha bu hareketlilik sürüyor."

Konut hareketliliğinde madalyonun diğer yüzüne de bakmak gerektiğini anlatan İbrahim Güler, sözlerini şöyle tamamladı: "İkinci şık krizin olumsuz etkileri. Ne dersek diyelim kriz bazı kesimleri darboğaza soktu. İnsanları borç içinde bıraktı. Borcunu ödemek için de gayrimenkulü olanlar satışa yöneldi. Ellerinde avuçlarında olanı sattılar. Özellikle küçük ve orta ölçekli kesim için gayrimenkul satmak bir çıkış yolu oldu. Konut sektöründeki hareketliliğin bir nedeni de bu durum."

ISPARTA'DA KONUT ÇILGINLIĞI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2009 Çarşamba 10:42:01
Güncelleme :18 Kasım 2009 Çarşamba 10:57:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?