5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Isparta'da marka-patent konferansı

Süleyman Demirel Üniversitesi Girişimci İşbirliği Koordinatörlüğü (UGİK) tarafından "Girişimcilik Sürecinde Patent, Marka ve Tasarım" konulu bir konferans düzenlendi. SDÜ Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Karaca, UGİK Müdürü Yrd.Doç. Dr. İlker Çarıkçı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. 

Konferansta konuşan Türk Patent Enstitüsü Marka Uzmanı Mustafa Dalkıran markanın tanımını yaparak, "Markalar, belirli mal ve hizmetleri diğerlerinden ayıran işaretlerdir. Tescilli bir marka sahibine markanın kullanımına veya başkasına kullanma yetkisi verebilmesine yönelik özel bir hak sağlar. Tüketiciler belirli ürünlerle belirli markaları özdeşleştirdiklerinden markanın itibarı ve ünü önemlidir. Tüketiciyi tatmin eden bir ürün ancak markası ile hatırlanır. Bir marka bir ürün için bir imaj veya stil yaratmak için de kullanılabilir. Marka koruması genellikle 10 yıl olup, süre bitiminde marka koruması tekrar yenilenebilir" dedi. 

Dalkıran'ın ardından kürsüye gelen Türk Patent Enstitüsü Patent Uzmanı İrem Tomak, ise patent hakkında katılımcılara bilgi verdi. Tomak, "Patent, bir buluş üzerinde sadece patent sahibine ait haktır; buluş ise bir işin yeni bir şekilde yapılmasını sağlayan veya bir soruna yeni bir teknik çözüm sağlayan bir ürün veya süreçtir. Patent ilgili buluş bakımından patent sahibine, genellikle 20 yıl olmak üzere sınırlı bir süre için koruma sağlar. Patentler yalnızca koruma sağlamazlar korumanın yanı sıra buluş sahiplerine buluşlarının kendilerine ait olduğunun tescilini sağlarlar. Ayrıca maddi kazançta elde edilebilir. Patentlerdeki bilgilerin yayınlanması yolu ile dünyanın teknik bilgi yapısı da zenginleşir. Patent sahipleri, diğer buluş sahipleri için değerli bir kaynak oluşturan ve aynı zamanda gelecekteki buluş sahipleri ve araştırmacılar için ilham kaynağı oluşturan buluşlarını kamuya açıklamak zorundadırlar. Patent hakları devredilebilir, satın alınabilir ve başkalarına satılabilir." diye konuştu. 

Konferansta son olarak konuşan Türk Patent Enstitüsü Tasarım Uzmanı Fikret Kurşun ise tasarımın önemine değinerek, şunları kaydetti: "Tasarımlar olarak bilinen endüstriyel tasarımlar, bir ürünün dekoratif veya estetik yönüdür. Bu tasarımlar bir ürünü çekici, görsel olarak etkileyici kılarak ticari değerini artırırlar. Bu nedenle tasarımlar tescil edilerek korunur. Tescili bir endüstriyel tasarımın sahibi, tasarımın geçersiz olarak kopyalanması veya taklit edilmemesi için özel bir koruma hakkı elde eder. Bu tür bir korumanın sağlanması yaratıcılığı teşvik ederek ekonomik gelişmeye yardımcı olmakla beraber endüstriyel tasarımlar özgün ve estetik olarak çekici ürünlerin piyasada yer almasını sağlarlar. Endüstriyel tasarım, belli bir şekli veya görünümü olan bir ürünün kolayca marka olarak tanımlanabilmesi fonksiyonuna da sahiptir."
iha
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2006 Çarşamba 14:19:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?