30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Isparta'da şap karantinası

ISPARTA'DA ŞAP KARANTİNASI

Isparta'ya dışarıdan getirilen 64 büyükbaş havyandan birinde şap hastalığına rastlandı. Bu olay üzerine Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Şube Sağlığı ekipleri, Merkez de karantina uygulaması başlattı.

Isparta'nın Çünür Mahallesi'ndeki bir besihaneye 10 Ocak 2009 tarihinde sevkiyatı yapılan hayvanlardan birinde şap hastalığına rastlanıldı. Tarım İl Müdürü Sıddık İpek, bu besihane ve çevresindeki besihanelerde dezenfekte çalışmalarına başlandığını söyledi. Hastalığın bulaşmasını önlemek amacıyla tedbirlerin alındığını belirten İpek, "Şu an hayvan giriş çıkışları yasak değil ancak giriş çıkışlar kontrollü şekilde yapılıyor. Isparta Merkezi şap karantinasına alındı. Hastalığın çeşitli yollarla bulaşma

riskine karşı Yazısöğüt köyü sınırları içerisinde bulunan Canlı Hayvan Borsası kapatıldı. Aynı yerde bulunan mezbahanede de kesimler ekiplerin kontrolünde yapılıyor" dedi.

Hastalığın diğer hayvanlara bulaştığına ilişkin bir bulguya rastlanmadığını belirten İpek, "Hayvanlardan numune aldık ve Şap Enstitüsü'ne gönderdik. Eğer, sonuç pozitif çıkarsa bölgede şap aşılaması başlayacak" diye konuştu.

Öte yandan 2009 yılında Isparta'da 12 yerleşim biriminde kuduz vakasına rastlanıldığını anlatan İpek, sözlerini şöyle tamamladı: "Bilindiği gibi kuduz vakası görülen yer altı ay boyunca karantinaya alınır. Şu an dört noktada karantina sona erdi. Merkez İlçede 3, Eğirdir'de beş, Sütçüler'de bir bölgede karantina uygulaması devam ediyor."

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2010 Perşembe 10:01:05
Güncelleme :28 Ocak 2010 Perşembe 11:30:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?