5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Isparta'ya ikinci MOBESE projesi

Kent Güvenlik Yönetim Sistemi'nin (MOBESE II) Isparta'da kurulması için çalışmalara başlandı.

Isparta'ya kurulması planlanan MOBESE-II çalışmalarıyla ilgili Vali Yardımcısı Mustafa Tüysüzoğlu başkanlığında bir toplantı yapıldı.

Isparta'da asayişin sağlanması ve denetim görevinin daha etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için MOBESE-II Projesi çalışmalarının başlatıldığı, 47 noktada kurulacak sistem için yaklaşık 4 milyon YTL gerektiği, ancak bazı kuruluşların iş birliği sayesinde bu rakamın 2.2 milyon YTL'ye çekileceği belirtildi.

İl Genel Meclisi Başkanı Fevzi Özdemir, Emniyet Müdürü Kemal Seyhan, Belediye, ITSO, Esnaf Odaları Birliği, TEDAŞ, Karayolları ve Telekom İl Müdürlüğü temsilcilerinin katıldığı toplantıya bir rapor sunuldu. Raporda, "Güvenlik hizmetlerinin verimliliğini artırmak, kişi hak ve hürriyetlerine dokunulmadan genel asayiş ve huzuru temin etmede yardımcı olmak amacıyla MOBESE-2 ismiyle Kent Güvenlik Yönetim Merkezleri oluşturulmaya başlandığı" belirtildi.

Raporda ayrıca, "İlde 6 noktada kullanılmakta olan kamera sisteminin, kameraların gerek sayısal açıdan gerek çözülürlük derecesi ve görüntü kalitesi düşük olmaları ve halk bandı üzerinden (düşük frekansta) yayın yapması neticesinde istenilen fayda sağlanamadığı" ifade ediliyor.

Bu itibarla MOBESE-2 Projesi çalışmalarına başlandığı belirtilerek raporda şu hususlar yer alıyor: "Eski şehir izleme sisteminden ayrı olarak günümüz şartlarına uygun teknoloji olarak gelişmiş ve gelişmeye müsait yeni bir sistemin 47 noktada 16 Plaka tanımlama ve 47 hareketli doom kamera olmak ve ana arterler fiber optik omurga kablolama sistemlerine çevre kameralardan Wi-Max teknolojisi ile kablosuz görüntü aktarımı yapabilen toplam 63 kameralı bir kent güvenlik sistemi kurulması planlanmaktadır. Bu hizmetin verilebilmesi için suç istatistikleri, trafik yoğunluğu, şehrin çevre yollardan giriş çıkışlarına ve güvenlik açısından önem teşkil eden yerlere kamera konulmasının planlama işlemleri yapılmaya başlanmış, planlanan yerlerin koordinatları ve fotoğraflama işlemine başlanmıştır."

Raporda, "MOBESE-2 Projesi'nin İl Özel İdaresi bünyesinde yürütüleceği" belirtilirken şu hususlara dikkat çekiliyor: "Ana finansman bu kurum tarafından karşılanacak. İhale aşamasına kadar hazırlık ve koordinasyon çalışmaları İl Emniyet Müdürlüğü'nce yürütülecek, Emniyet Genel Müdürlüğü ve kabul eden diğer kuruluşlar tarafından finansman katkısında bulunulacaktır.

Projenin kurulumu ve inşaat çalışmaları esnasında Isparta Belediye Başkanlığı'nın kamera direklerinin temini ve kablo kanallarının açılması çalışmalarını yapması, TEDAŞ İl Müessese Şefliği'nin kamera direklerine elektrik hattı çekilerek elektrik sağlanması, Karayolları 135. Şube Şefliğince sorumluluk bölgesinde kamera direklerinin montajı konusunda gerekli kolaylığı sağlaması ve inşaat çalışmalarına yardımcı olması, İl Telekom Müdürlüğü'nce gerekli teknik desteğin sağlanarak gerektiği takdirde Wi-Max ekipmanlarının Telekom İl Müdürlüğü çatısına yerleştirilmesini temin etmesinin bu kurumlarla İl Emniyet Müdürlüğü arasında yapılacak protokol vasıtasıyla sağlanması öngörülmektedir.Bu görev paylaşımı projenin maliyetinin düşürülmesinde de etkili olacaktır. Günümüz şartlarına uygun yapılan fiyat araştırma çalışmalarında ortalama maliyetin yukarıda bahsedilen görev paylaşımı sağlandığı takdirde iki milyon 200 bin YTL olması öngörülmektedir."

 

iha
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2008 Perşembe 13:32:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cuneyd kadıgol IP: 78.163.186.xxx Tarih : 2.03.2008 22:33:15

Isparta ıcın kurulacak 2. mobesa sistemi eskisinden farksız olacağı kanısındayız. yetkililerin konu ile ilgili hic bir teknik elamanı olmayısı bize yine gereksiz bircok paranın çarçur edileceğini gösteriyor. şehrimizde bu işi bilen teknolojiyi yakından takip eden o kadar çok insan varki keşke onlarada danıssalar bu kişilerin tek eksiği ıspartalı olmaları. ne zaman istanbul ankara aşığı olmaktan vazgececeğiz....