5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Kaçak turlara suç duyurusu

Isparta’da yetkisi olmadığı halde gezi turları düzenleyen acente ve kişilerin çoğalması, kanun kapsamında hareket eden seyahat acentelerini bir araya getirdi. Ayrıca Isparta Kültür Turizm İl Müdürlüğü de kaçak tur düzenleyen 7 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Turizm ve Seyahat Belgesi (TURSAB) ile, Kültür ve Turizm Bakanlığı İşletme Belgesi’ne sahip 11 acente kaçak turlara karşı ortak hareket etme kararı aldı. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nde ‘Kaçak Acente Sorunları ile Mücadele Yöntemleri’ konulu bir toplantı düzenlendi. Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Kılıç’ın başkanlık ettiği toplantıdan, kaçak turlara karşı birlikte hareket kararı çıktı.

Gezi ve tur düzenleme yetkisinin 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu kapsamında düzenlendiğini hatırlatan Isparta Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Kılıç, “Kar amacıyla, konaklama, ulaşım, gezi, yeme içme, eğlence sağlayan; sportif faaliyetler, kongre, konferans, dini, sağlık, eğitim, kültürel, bilimsel ve mesleki inceleme teşvik ve destek amaçlı seyahat ve bunun içerisinde yer alan hizmetleri organize etmeyi sağlayıcı, pazarlamayı gerçekleştirmeyi içeren paket tur veya turları düzenleme yetkisi ancak TURSAB belgesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi alan acenteler tarafından yapılabilir” dedi.

İllerinde, bazı kişilerin bu kanun kapsamında suç teşkil edebilecek şekilde faaliyette bulunduklarının gözlemlendiğini ve kuruma gelen ihbar yoluyla tespit edildiğini belirten Kılıç, “Gerekli belgelere sahip olmadığı halde tur düzenleyen kişi veya şirketler bir anlamda ticaret yapma kimliğine bürünüyorlar. Müdürlüğümüz gerekli kamu kurumlarıyla koordinasyon sağlayarak bu denetimlerini sürdürüyor. Haziran 2008’den günümüze kadar kaçak tur düzenlediği tespit edilen 7 kişi hakkında yasal kovuşturma başlatılmasını istedik. Kanun, yetkisiz bu tür faaliyetler hakkında bulunanlar hakkında 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası verileceğini söylüyor. Ayrıca işletme belgesi olduğu halde yasal pazarlama yapmadığı tespit edilen acentelere de bin 500 TL para cezası uygulanıyor” diye konuştu.

Kaçak acentelere karşı denetimlerde sayı ve personel bakımından yetersiz olduklarını söyleyen il Müdürü Kılıç, “Takvime göre, denetimlerimizi sürdürüyoruz. Ancak personel bakımından yetersiz kalıyoruz. Kaçak tur faaliyetlerinin özelikle uzun süreli resmi tatil günlerinde arttığını biliyoruz. Bu günlerde denetimlerimiz daha da sıklaşıyor. Vatandaşlarımızdan yetki belgesi olmadığı halde kaçak tur düzenleyen kişi ve kuruluşları bize ihbar etmelerini istiyoruz” ifadesini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2009 Salı 15:03:45
Güncelleme :13 Ocak 2009 Salı 22:26:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?