5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Kar kaplanları göreve hazır

Isparta Sivil Savunma İl Müdürlüğü, kar, çığ, tipi, kayıp ve bireysel kazalara müdahale için kurduğu 10 kişilik Kar Kaplanları isimli arama kurtarma timi göreve hazır.

Kar fırtınası, çığ, tipi gibi zor ve çetin tabiat koşullarına dayanıklı giyim ve teçhizat yönünden ihtiyaçlarını gideren Kar Kaplanları isimli arama kurtarma timi, yön bulma eğitimlerini de tamamladı. Kar Kaplanları, 2008-2009 Kış Sezonu’nda tam donanımlı ve etkin bir şekilde çalışmalara başlayacak.

Geçen yıl Eğirdir Dağ Komando Okulu’nun gece tatbikatı sırasında yönünü kaybeden bir subayın donarak şehit olmasından önemli dersler çıkaran Sivil Savunma İl Müdürlüğü, arama kurtarma timi kurdu. Arama kurtarma timi kış dönemi boyunca Davraz Dağı’nda değil Isparta Merkez’de konuşlandırılacak. Davraz Dağı Kış Sporları ve Kayak Merkezi’nde, yönünü kaybetme, kayak yapılan esnada düşerek sakatlanma, çığ ve tipide mahsur kalma gibi olaylara müdahale ederken biraz zaman kaybedecek. Keza, Davraz Dağı’na ulaşmak için bir 28 kilometrelik ek mesafeyi daha aşması gerekecek.

PERSONEL YETERSİZ

Sivil Savunma İl Müdürü Sedat Gazozcu, 2008-2009 Kış Sezonu’nda felaket ve bireysel kazalara karşı Kar Kaplanları isimli bir Arama Kurtarma Ekibi oluşturduklarını söyledi. Ekibin, şu an için Davraz’da görevlendirilmesinin imkansız olduğunu bildiren Gazozcu, gerekçesini de personel eksikliğine bağladı. Tipi ve çığ gibi en zor tabiat koşullarına dahi dayanıklı ekipmanlarının arama kurtarma timine teslim edildiğini kaydeden Gazozcu, 2008-2009 döneminden itibaren etkin bir şekilde felaketlere hazır olduklarını ifade etti.

Felaket ortamında yön bulma konusunda dahi uydu bağlantılı iletişim araçlarının geldiğini, bunun için personelin de eğitimden geçirildiğini kaydeden Gazozcu, tek sorunun mesafe olduğunu söyledi.

Gazozcu, “Tek sorunumuz Kar Kaplanları’nı Davraz Dağı’nda konuşlandıramamak. Kar fırtınası, tipi, çığ, kazalarda sakatlanmalar, yön kaybetmelere karşı müdahaleyi bölgeden, yani Davraz Dağı Kayak Merkezi’nden yapmak isterdik. Kar Kaplanları’nı Davraz’da konuşlandırmak isterdik. Ancak o zaman merkezde personel açığı yaratırız. Onun için Kar Kaplanları Sivil Savunma İl Müdürlüğü genel şemsiyesi altında Merkez İlçe’de konuşlandırılacak. Herhangi bir durum halinde alarma geçilerek en kısa zamanda bölgeye gidilecek.”

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 15:17:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?