30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Kasıktan karındaki damar değiştirildi

KASIKTAN KARINDAKİ DAMAR DEĞİŞTİRİLDİ

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Şevket Demirel Kalp Merkezi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Turhan Yavuz, 'Evar' adı verilen ve sık uygulanmayan yöntemle bir hastanın kasıktan karnındaki damarın değiştirildiğini belirtti.

Doç.Dr. Yavuz, yaptığı açıklamada, "Abdominal aort anevrizmaları toplumun yüzde 10'unda rastlanan bir hastalık. Karın ağrısı, karında şişlik, nabız alınan hareketli kitle şikayetleri ile hekime başvurulan bir klinik tablodur. Genellikle 5 santimetre üzerinde büyüyünce ameliyatla karın açılarak sentetik damar ile tedavi edilir. Son yıllarda bu anevrizma tamirinde 'Evar' denilen endovasküler tedavi yöntemleri kullanılmaya başlamıştır. Ülkemizde de bazı merkezlerde bu metod uygulanmaktadır" dedi.

'Evar' yönteminin Akdeniz bölgesinde ilk kez bir hastaya uygulandığını ifade eden Doç.Dr. Turhan Yavuz, şöyle konuştu: "Kasıktan girerek hastanın karnındaki damarı değiştirdik. Özellikle ana damardaki yırtıkların tedavisinde bu yöntemi kullanacağız. Bu yöntemde lokal anestezi uygulanıyor." Doç.Dr. Turhan Yavuz, yaklaşık 1 saat süren işlem sonunda hastanın 1 gün sonra taburcu edildiğini sözlerine ekledi.

1 GÜNDE AYAĞA KALKTIM

Kasığından girerek, karnındaki damarı değiştirilen 66 yaşındaki Veysel Akpınar, sağlık durumunun çok iyi olduğunu söyledi. 3,5 ay boyunca karın ağrısı çektiğini belirten Veysel Akpınar, "3.5 aydır karnımda ağrı vardı. Çok çektim. Doktor Turhan Yavuz'dan Allah razı olsun. Derdime derman oldu. Ameliyattan bir gün sonra ayağa kalktım. Şu an hiçbir şeyim yok" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2010 Perşembe 11:51:03
Güncelleme :1 Nisan 2010 Perşembe 14:12:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?