25
Nisan
2024
Perşembe
ISPARTA

Kefir alabalık yemi oldu

Kefirin pek çok sağlık sorununa iyi geldiği bilgisinden hareket eden Süleyman Demirel Üniversitesi'ndeki (SDÜ) bilim insanları, kefirli alabalık yemi üretti. Bilim insanları, kefirli yemle beslenen balıkların hastalıklara daha dirençli, etinin ise daha lezzetli olduğunu söyledi.

Çeşitli yayınlarda kefirin iştahsızlık, uykusuzluk, verem ve böbrek hastalıkları, bronşit, astım, egzama, dış deri yırtılmaları ve çatlakların tedavisinde kullanıldığı bilgisinden hareket eden SDÜ Su Ürünleri Fakültesi'nde bir grup bilim insanı, kefirin balık yemi olarak kullanılmasını sağlayan proje geliştirdi. Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşegül Kubilay, gökkuşağı alabalıklarının beslenmesi için kefirli yem ürettiklerini söyledi. Bu alanda yaptıkları çalışmaların TÜBİTAK tarafından desteklendiğini anlatan Prof. Dr. Kubilay, projenin kendi alanında ilk olduğunu savundu.

HASTALIKLARA DAHA DİRENÇLİ

Yapılan uygulamalarda kefirli yemle beslenen balığın etinin lezzet açısından daha kaliteli olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Kubilay, kefirli yemle beslenen gökkuşağı alabalıklarının etinin daha lezzetli olduğunu, balıkların hastalıklara karşı daha dirençli olduğunu vurguladı.

Kefirin balık yemi olarak kullanılmasıyla, sağlıklı üretim ve tüketimi öngördüklerine işaret eden Prof.Dr. Kubilay, "Kefir doğal bir probiyotik. Balıklarda koruma amaçlı antibiyotik kullanmaktansa probiyotik bakteri içeren doğal kefirin kullanılması sağlıklı balık üretimi ve buna bağlı olarak sağlıklı tüketimi sağlaması anlamına geliyor" dedi

BAZI AŞAMALARDAN GEÇİYOR

Proje öğrencilerinden Ecem Bercis Yıldız, kefirli yemi tüketen balıkların bazı aşamalardan geçtiğini belirterek, "Bunun için kefir ilave edilmiş yemle besleme yaptıktan sonra balıklara hastalık veriyoruz ve daha sonra bu verdiğimiz hastalığın ardından balıkları gözlemleyerek yaşam oranlarını tespit ediyoruz, bununla ilgili sonuç raporlarını hazırlıyoruz" diye konuştu

DHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2013 Pazartesi 16:34:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?